Chovátske HDZ vyhralo voľby, čakajú ho náročné koaličné rokovania

NETKY.SK • 12 September 2016, 12:40 • 2 min
Chovátske HDZ vyhralo voľby, čakajú ho náročné koaličné rokovania

ZÁHREB - Predčasné parlamentné voľby, ktoré sa v nedeľu konali v Chorvátsku, vyhralo Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ). Informovala o tom dnes agentúra DPA, podľa ktorej HDZ bude musieť absolvovať náročné koaličné rokovania.

slovakia

left justify in out

Zo sčítania takmer všetkých hlasov odovzdaných v nedeľňajších voľbách vyplýva, že HDZ získalo 61 z celkového počtu 151 poslaneckých mandátov. Zisk HDZ je vyšší, než sa očakávalo a HDZ porazil aj favorizovanú Sociálnodemokratickú stranu Chorvátska (SDP), ktorá vo voľbách získala 54 mandátov. Na treťom mieste skončila reformistická strana Most, ktorú bude v parlamente zastupovať 12 poslancov. Vďaka svojmu zisku sa strana Most môže stať jazýčkom na váhach v koaličných rokovaniach.


Po posledných voľbách, vlani v novembri, Most rokoval s obidvoma veľkými stranami - HDZ i SDP. O tri mesiace neskôr sa stal súčasťou koaličnej vlády s HDZ. Predčasné voľby v Chorvátsku si vynútil rozpad koalície HDZ a Mostu, ktorá začala vládnuť iba koncom januára. Vyvrcholil tak spor okolo obvinení z korupcie, ktorým čelil bývalý šéf HDZ a vicepremiér Tomislav Karamarko.


Nový líder HDZ Andrej Plenkovič sa však dnes po oznámení zatiaľ neoficiálnych výsledkov snažil rozptýliť obavy z ďalšej politickej nestability v krajine. "Garantujem, že budúca chorvátska vláda bude stabilná," uviedol Plenkovič v noci nadnes. "Už zajtra začneme konkrétne rokovania o stabilnom kabinete," dodal. 

 

HDZ bude potrebovať podporu viacerých poslancov, nielen zástupcov Mostu. Šanca, že sa HDZ podarí vytvoriť koalíciu, je však pomerne veľká vďaka ôsmim poslancom zastupujúcim v parlamente národnostné menšiny. Ak by sa strane HDZ podarilo získať ich podporu a hlasy poslancov Mostu, malo by v parlamente väčšinu - 81 poslancov.


Na nedeľňajších voľbách v Chorvátsku sa zúčastnilo 52 percent z 3,8 milióna zaregistrovaných voličov, čo podľa DPA svedčí o nespokojnosti a znechutení občanov s politikou. Predvolebná kampaň sa totiž podľa DPA z veľkej časti sústredila na osobné útoky medzi politikmi, pričom len malá pozornosť bola venovaná konkrétnym otázkam, akou je napríklad pomalé zotavovanie chorvátskej ekonomiky.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona