Chovateľov žakov a gekónov čakajú prísnejšie povinnosti

NETKY.SK • 16 Január 2017, 12:23 • 2 min
Chovateľov žakov a gekónov čakajú prísnejšie povinnosti

BRATISLAVA - Na chov papagája sivého-žaka a gekóna modrého sa začnú onedlho vzťahovať prísnejšie pravidlá. Ako informovalo ministerstvo životného prostredia (MŽP), v celej EÚ sa sprísni evidencia, označovanie, preukazovanie pôvodu aj obchodovanie s týmito druhmi živočíchov. Dôvodom je ich prísnejšia ochrana vo svete.

slovakia

left justify in out

Papagáje žako a gekóny modré totiž boli v Dohovore o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchoch a rastlín (CITES) zaradení do najprísnejšej ochrany, do ktorej patria ohrozené druhy zvierat. Všetkých žakov budú musieť chovatelia označiť nesnímateľným krúžkom alebo mikročipom, gekónov taktiež formou mikročipu alebo iným vhodným nezameniteľným označením.

 

Chovatelia budú tiež povinní požiadať príslušný okresný úrad o vydanie preukazu o pôvode živočícha. V prípade, že chovajú žaka či gekóna na obchod, požiadajú MŽP o vydanie výnimky zo zákazu komerčných činností.


Papagája sivého – žaka preradili minulý rok z prílohy CITES II do prísnejšej prílohy CITES I, keďže jeho počet vo voľnej prírode klesá. Do rovnakej prílohy sa dostal tiež gekón modrý, ktorý sa vyskytuje len v africkej Tanzánii, pričom jeho prežitie vo voľnej prírode ohrozuje vysoká intenzita obchodovania s týmto druhom. Táto zmena nadobudne v EÚ účinnosť koncom januára, následne začne plynúť prechodné trojmesačné obdobie, čo znamená, že chovatelia budú musieť splniť nové podmienky do mája tohto roku.


Predmetom ochrany podľa dohovoru CITES je 5 000 zvierat a asi 29-tisíc rastlín. Podľa stupňa ohrozenia sú zaradené do troch kategórií. V prvej sú druhy, ktorým hrozí vyhynutie, v druhej sú druhy, ktorých situácia síce nie je kritická, no mohla by sa zhoršiť v prípade neregulovaného obchodovania. V tretej kategórii sú druhy ohrozené len na území určitého štátu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona