Chovatelia sokolov obviňujú rezort životného prostredia z diskriminácie

NETKY.SK • 6 Október 2010, 12:19 • 2 min
Chovatelia sokolov obviňujú rezort životného prostredia z diskriminácie

Chovatelia sokolov obviňujú rezort životného prostredia z diskriminácie

slovakia

left justify in out

img

Za diskrimináciu a šikanovanie zo strany ministerstva životného prostredia považujú slovenskí chovatelia proces pri vydávaní dokladov o pôvode živočíchov. Už viac rokov upozorňujú kompetentné orgány na to, že chovatelia z iných krajín EÚ takúto dokumentáciu nepotrebujú. Uviedol dnes na stretnutí s novinármi v Bratislave predseda Slovenského klubu sokoliarov pri Slovenskom poľovníckom zväze Anton Moravčík.
„Doklady sú len výmysel SR a extrémistov, ktorí sú prepojení na občianske združenia,“ tvrdí Moravčík. Ako pripomenul, Slovensko vstúpilo do EÚ v roku 2004, preto sa sokoliari domnievajú, že by v súvislosti s chovom mali mať rovnaké podmienky ako ich kolegovia z iných členských krajín.
Na Európsku komisiu sa obrátili už v roku 2006, ktorá podľa Moravčíka stiahla svoje stanovisko po intervencii rezortu životného prostredia. „Vyjadrenia, na základe ktorého to bolo stiahnuté, sa nám do rúk nedostalo napriek tomu, že sme ho žiadali cez komisiu aj cez ministerstvo. Je utajované,“ poznamenal predseda klubu sokoliarov. Obrátili sa aj na orgány činné v trestnom konaní, tie však podľa chovateľov nekonajú. Preto sa plánujú obrátiť aj na európsky súd.
Kritike podrobil Moravčík aj zamestnancov rezortu životného prostredia, ktorí sú ako pracovníci štátnej ochrany prírody členmi občianskych združení a tie dostávajú z únie financie na svoje projekty. Podľa jeho informácií si za tieto peniaze kupujú drahé terénne autá, ďalekohľady či poberajú platy vo výške 2000 eur, ktoré zostávajú po skončení projektov majetkom týchto mimovládnych organizácií. „Za všetkým treba hľadať veľké peniaze,“ myslí si Moravčík, pričom spomenul napríklad projekt o ochrane dropa fúzatého za dva milióny eur, ktorý označil za „tunel“. Doteraz sa totiž nemôže dostať k finančnej správe.
Bývalý riaditeľ odboru druhovej ochrany a CITES rezortu životného prostredia Jozef Dúha potvrdil, že z EÚ „tečú“ na Slovensko obrovské peniaze. Pozastavil sa však nad tým, že sa síce zachráni niekoľko kusov orla kráľovského či spomínaného dropa, ale nedokázalo sa zabrániť rozsiahlym povodniam na Slovensku. Kritizoval rezort životného prostredia, že nemá vytvorenú správnu koncepciu, systém je chaotický a chýbajú priority všeobecného záujmu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona