Chovanec: Štát v roku 2015 schválil investičnú pomoc vo výške 43 mil. eur

NETKY.SK • 15 December 2015, 13:32 • 2 min
Chovanec: Štát v roku 2015 schválil investičnú pomoc vo výške 43 mil. eur

BRATISLAVA - Štát schválil v roku 2015 investičnú pomoc pre 17 projektov, nerátajúc do toho investičnú pomoc pre automobilku Jaguar Land Rover. Uviedol to dnes pre TASR v rámci konferencie Fóra pre strednú Európu (CEUF) "Investície a štátna pomoc na Slovensku" štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec.

slovakia

left justify in out

"V rámci týchto 17 projektov bude kumulovaná výška investície 185 miliónov eur, vytvorí sa viac ako 2100 nových pracovných miest, pričom celková investičná pomoc je 43 miliónov eur," spresnil. "Pre porovnanie, samotný Jaguar má výšku investície asi 1,4 miliardy eur, priamo vytvorí 2830 nových pracovných miest a investičná pomoc je 130 miliónov eur," pripomenul. 

 

Poznamenal, že nie každý projekt, ktorý na Slovensko príde, respektíve nie každý investor požaduje investičnú pomoc. "Investičná hodnota projektov, ktoré nedostanú investičnú pomoc, je až trojnásobne vyššia ako tých, ktoré sú podporené. Ako príklad by som spomenul dnešné poklepávanie základného kameňa v bratislavskej automobilke Volkswagen, kde bude výška investície 300 miliónov eur a VW na investíciu nežiadal investičnú pomoc," zdôraznil.

 

Okrem spomínaných tzv. väčších projektov je veľa malých a stredných firiem, ktoré investujú bez pohľadu na investičnú pomoc. "Minulý týždeň sme napríklad boli na otvorení nového distribučného skladu firmy Unipharma, ktorá vytvorila túto investíciu z vlastných zdrojov," informoval. 

 

"Je veľmi zaujímavé, že investori na Slovensku investujú, a to bez ohľadu na to, či investičnú pomoc dostanú alebo nie. Môže to byť spôsobené tým, že nespĺňajú zákonné náležitosti, pretože je potrebné vytvoriť minimálne 40 nových pracovných miest a zainvestovať od 3 do 10 miliónov eur, pokiaľ región nie je tzv. hladová dolina," poznamenal.

 

Iným dôvodom investovania bez investičnej pomoci môže byť podľa Chovanca len rozhodnutie firmy, že nie je na to odkázaná. "Nedokázala by teda preukázať motivačný účinok investície, čo je základný parameter, aby mohla byť štátna pomoc poskytnutá," dodal štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies