Chovanec: Situácia okolo lacného dovozu ocele do Európy je kritická

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 18:41 • 2 min
Chovanec: Situácia okolo lacného dovozu ocele do Európy je kritická

BRATISLAVA - Slovensko v Bruseli podporilo ochranné opatrenia proti dovozu lacnej čínskej ocele. „Situácia ohľadom lacného dovozu ocele do Európy je kritická,“ priblížil štátny tajomník rezortu hospodárstva Rastislav Chovanec, ktorý sa zúčastnil zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti. Zasadnutiu dominovali situácia na európskom trhu s oceľou a Transatlantická dohoda o obchode a investíciách.

slovakia

left justify in out

Viaceré krajiny vrátane Slovenska sa vyslovili za ďalšie ochranné opatrenia, ako aj ich sprísnenie. „Ide napríklad o rýchlejšie posúdenie toho, či je oceľ dovážaná za nižšie ako výrobné ceny alebo o možnosť zaviesť vyššie clá,“ pokračoval Chovanec. V tejto súvislosti Slovensko podporilo aj francúzsko-nemeckú iniciatívu na urýchlenie diskusie o spomínaných opatreniach.

 

„Oceľ vstupuje aj do iných výrobných odvetví dôležitých aj pre Slovensko, ako napríklad automobilový priemysel,“ dodal Chovanec.


V reakcii na vysoký nárast neférových obchodných praktík vrátane tzv. dumpovaných dovozov Európska komisia vydala v polovici marca oznámenie, ktoré navrhuje viaceré možné riešenia. Z obchodného hľadiska ide napríklad o predbežný dohľad nad dovozom ocele do EÚ, modernizáciu nástrojov na ochranu obchodu vrátane obmedzenia uplatňovania princípu nižšieho cla, rýchlejšie zavádzanie predbežných opatrení a iniciovanie prešetrovaní na základe hrozby ujmy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies