Chovanec: Musíme ľuďom viac vysvetľovať výhody, ktoré obchod s Kanadou a USA prináša

NETKY.SK • 29 November 2016, 17:13 • 2 min
Chovanec: Musíme ľuďom viac vysvetľovať výhody, ktoré obchod s Kanadou a USA prináša

BRUSEL – Keď ľudia kritizujú obchodné dohody EÚ s Kanadou a USA, musíme im ukázať, aké výhody obchod prináša. Vyhlásil to dnes v Bruseli štátny tajomník slovenského ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec na diskusii o obchodnej politike EÚ s predstaviteľmi Európskej komisie, odborov a obchodných komôr.

slovakia

left justify in out

"Máme veľmi otvorenú ekonomiku a veľká časť nášho priemyslu je práve ťahaná medzinárodným obchodom, čiže musíme ľuďom dať konkrétne príklady, či už firiem, alebo aj na číslach im ukázať, že obchodné dohody majú pre Európsku úniu a jednotlivé štáty zmysel," uviedol Chovanec.

 

Obchodné dohody podľa neho majú veľa víťazov, ale sú aj porazení, ktorým treba negatívne dôsledky dohôd kompenzovať. Chovanec si myslí, že digitalizácia a automatizácia ohrozuje viac pracovných miest ako obchodné dohody. "Problém zmeny štruktúry pracovných miest máme na Slovensku bez ohľadu na obchodné dohody," skonštatoval štátny tajomník s tým, že sa vytvárajú aj nové pracovné odvetvia a tomuto trendu sa treba prispôsobiť napríklad skrz preškolovanie ľudí alebo úpravou školských osnov na základe požiadaviek trhu práce.

 

"Nemyslím si, že ten prechod bude taký radikálny a taký rýchly, aby sme museli konať v panike. Je potrebné si uvedomovať priebežne, ako sa mení štruktúra zamestnancov, je to komplexný problém, ktorý nie je závislý len od obchodných dohôd," uviedol Chovanec.

 

V súvislosti s obchodnými vzťahmi EÚ s Čínou Chovanec privítal rozhodnutie Únie zmeniť systém výpočtu cla pre štáty, ktoré nemajú status trhovej ekonomiky, v súčasnosti aj Číny. "Európska únia má na to mechanizmy, ako chrániť svoje odvetvia. Je len prirodzené, že krajiny by si mali chrániť oblasti, ktoré sú vystavované konkurencii na základe nie trhových podporných mechanizmov," zhrnul slovenský štátny tajomník.

 

Európska únia pod tlakom nekalej konkurencie z tretích štátov, najmä v oceliarstve, prijala opatrenia na ochranu svojich obchodných záujmov. Z celkového počtu najnovších 40 antidumpingových a ochranných opatrení sa 18 týka výrobkov z Číny. Únia tým chráni európskych oceliarov pred nespravodlivou súťažou a prílevom príliš lacnej čínskej ocele na únijný trh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies