Chovanec: Česká republika tohto roku neprijme utečencov v rámci relokácií

NETKY.SK • 9 November 2015, 17:41 • 2 min
Chovanec: Česká republika tohto roku neprijme utečencov v rámci relokácií

BRUSEL - Česká republika nie je v priebehu toto roka pripravená prijať žiadnych utečencov v rámci relokačných schém EÚ.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je nefunkčnosť prijímacích centier pre utečencov, známych ako hot-spoty. Uviedol to po príchode na mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre vnútorné záležitostí v Bruseli český minister vnútra Milan Chovanec.

 

"V rámci relokácií zatiaľ nie sme pripravení prijať nikoho, lebo hot-spoty nefungujú. Naši ľudia, ktorí sú v Grécku a Taliansku, hlásia, že ten stav je smutný, to znamená, že v súčasnej dobe ten systém nie je funkčný," uviedol Chovanec pred novinármi.

 

Minister spresnil, že počet migrantov, ktorých by mala jeho krajina prijať v rokoch 2016 a 2017, bude závisieť najmä od toho, či sa podarí systém hot-spotov rozbehnúť.

 

"Dnešný stav je taký, že relokácia prosto nie je možná, lebo tí ľudia nie sú registrovaní," povedal Chovanec na adresu tisícok utečencov, ktorí každý deň vstupujú na územie Grécka, pričom grécke úrady stíhajú registrovať iba desiatky osôb.

 

Chovanec zároveň pripomenul, že Česká republika sa na budúci rok zaviazala prijať 35 percent z celkového počtu dohodnutých utečencov na relokácie, čo je okolo 900 osôb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona