Chovan: Z potravinovej sebestačnosti sa stáva fatamorgána

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 13:53 • 2 min
Chovan: Z potravinovej sebestačnosti sa stáva fatamorgána

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) považuje hospodárske výsledky v odvetviach poľnohospodárstva a potravinárstva v roku 2013 za veľmi slabé.

slovakia

left justify in out

"Pritom strata rezortu vo výške 6,3 milióna eur bola dosiahnutá v klimaticky priaznivom roku," uviedol pre TASR člen odborného kabinetu strany, exminister pôdohospodárstva Vladimír Chovan.
     

"SNS považuje pôdohospodárstvo za kľúčové v našej krajine, nielen preto, že Slovensko bolo tradičnou poľnohospodárskou krajinou. Namiesto rozvoja tohto odvetvia však pozorujeme úpadok poľnohospodárstva a potravinárstva," vyhlásil. Upozornil, že vládny kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal zintenzívniť podporu sektorov, ktoré sú potenciálnymi zdrojmi zamestnanosti. "A na Slovensku túto šancu má pôdohospodárstvo," podčiarkol Chovan.
     

Tvrdí, že počas dvojročného pôsobenia súčasnej vlády stratilo slovenské poľnohospodárstvo takmer osem percent zamestnancov. "Zamestnanosť poklesla z 51.600 pracovníkov v roku 2011 na 47.800 na konci roka 2013. Vláda pritom v Akčnom pláne rozvoja pôdohospodárstva do roku 2020, schválenom v januári tohto roka, prognózuje nárast zamestnanosti v roku 2014 o 4657 pracovníkov," vyčíslil Chovan. Podľa neho sa však ukazuje, že tieto plány sú nereálne už niekoľko mesiacov po ich schválení.
     

Namiesto deklarovanej pomoci poľnohospodárom a potravinárom k reštartu produkcie slovenských potravín podľa neho vláda produkuje systémové chyby, ktoré sa premietajú do výsledkov hospodárenia podnikov. "Napríklad vládnymi opatreniami sa obmedzuje prístup poľnohospodárov k pracovným silám v sezónnych poľnohospodárskych prácach zamestnávaným cez dohody o vykonaní práce, negatívne pôsobí aj zavádzanie poplatkov za využívanie závlahovej vody a zvyšovanie byrokratického zaťaženia podnikateľov na pôde," vysvetlil Chovan.
     

Dodal, že vláda by mala pre rozvoj tohto rezortu zjednodušiť využívanie dohôd o vykonaní práce a minimálne znížiť, ak nie vôbec zrušiť, ich odvodové zaťaženie, ako aj zrušiť rozhodnutie o spoplatnení závlahovej vody. "Navyše, štátna pomoc pôdohospodárom je na Slovensku takmer nulová, preto za veľmi dôležité považujeme zaviesť primeranú štátnu pomoc tak, ako je to v susedných krajinách, napríklad v Česku alebo Rakúsku," uzavrel Chovan. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona