Chorých na žltačku pribúda: Nezabúdajte na dôkladné umývanie rúk!

NETKY.SK • 29 November 2017, 09:27 • 2 min
Chorých na žltačku pribúda: Nezabúdajte na dôkladné umývanie rúk!

BRATISLAVA - Pred šírením žltačky typu A sa treba dôkladne chrániť.

slovakia

left justify in out

Na jej vírus možno totiž natrafiť kdekoľvek - v autobuse, na kľučkách dverí, rukovätiach nákupných košíkov či pri podávaní rúk. Upozorňujú na to hygienici v čase, keď je žltačka na vzostupe.

 

Najúčinnejšou ochranou je očkovanie. Myslieť by na to mali najmä rizikové skupiny ľudí. "Prevenciou je tiež časté a dôkladné umývanie rúk a dodržiavanie zásad osobnej hygieny," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. K tomuto návyku by podľa neho mali byť vedené už deti od útleho veku. Vyvíja sa u nich imunita a sú náchylnejšie na ochorenia. Na žltačku typu A tento rok ochoreli najmä deti vo veku päť až deväť rokov.

 

Na umývanie rúk netreba zabúdať po každom návrate domov zvonku, pred a po návšteve nemocnice či lekára, po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy. Treba na to myslieť aj pred, počas a po príprave jedla a pred každou jeho konzumáciou. "Takisto po použití toalety, pred manipuláciou s bábätkom, po výmene znečistenej plienky, po manipulácii so zvieratami a ich krmivom a tiež odpadom a odpadkovým košom," vysvetlil Mikas.

 

Žltačka typu A je infekčné ochorenie, prejavuje sa únavou, slabosťou, nechutenstvom, nevoľnosťou, zvýšenou teplotou, zvracaním, hnačkou, bolesťami brucha, tmavým močom a svetlou stolicou. Postupne dochádza k ožltnutiu kože a očí. Ochorenie však môže prebehnúť aj bez týchto príznakov.

 

Hepatitída typu A má podľa hygienikov zväčša ľahký priebeh a končí úplným uzdravením. Chorí sú obyčajne izolovaní v nemocnici na infekčnom oddelení. Ochorenie neprechádza do chronicity. Prenáša sa fekálno-orálnou cestou, kontaminovanou vodou a potravinami či priamym kontaktom s infikovanou osobou.

 

Hygienici registrujú tento rok do polovice novembra vyše 600 ochorení na žltačku typu A. Najviac chorých je v Bratislavskom kraji, zaznamenali tam viac ako 200 chorých. Najnižšia chorobnosť je v Žilinskom kraji (zatiaľ sedem prípadov).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona