Chorvátsky súd vydal zatykač na šéfa maďarskej ropnej spoločnosti MOL

NETKY.SK • 27 September 2013, 14:23 • 2 min
Chorvátsky súd vydal zatykač na šéfa maďarskej ropnej spoločnosti MOL

BUDAPEŠŤ - Súd v chorvátskom Záhrebe dnes vydal medzinárodný zatykač na šéfa maďarského ropného koncernu MOL Zsolta Hernádiho. Podľa agentúry MTI Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL v chorvátskej ropnej spoločnosti INA.

slovakia

left justify in out

Podľa maďarského servera Index.hu súd rozhodol vydať zatykač po tom, čo Hernádi neprišiel 25. septembra do Chorvátska na policajný výsluch. Chorvátska prokuratúra viackrát požiadala Maďarsko o možnosť vypočutia šéfa MOL. MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal práva kontroly.

Chorvátska prokuratúra riadiaca boj proti korupcii a organizovanému zločinu (USKOK) na svojej internetovej stránke v júli oznámila, že vstupom Chorvátska do Európskej únie 1. júla sa - vzhľadom na justičnú spoluprácu medzi členskými krajinami únie v oblasti trestných činov - vytvorili nové podmienky na zabezpečenie účasti podozrivého v procese vyšetrovania.

V rámci medzinárodnej právnej pomoci následne Chorvátsko požiadalo maďarské orgány, aby podozrivému predložili výzvu na účasť na výsluchu. O pokračovaní vyšetrovania voči Hernádimu, ktoré pozastavili vlani v decembri, rozhodla USKOK 4. júla. Bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera prvostupňový súd odsúdil vlani v novembri v dvoch prípadoch korupcie na desať rokov väzenia. Podľa jedného z bodov obžaloby MOL zaplatil Sanaderovi úplatok 10 miliónov eur v snahe získať kontrolu nad INA.

MOL je najväčším vlastníkom akcií v INA, má v nej 47,5-% podiel, ale nemá väčšinový kontrolný balík akcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona