Chorvátsky premiér Milanovič sa nevie zmieriť s vojakmi krajín V4 v Maďarsku

NETKY.SK • 15 Október 2015, 08:50 • 2 min
Chorvátsky premiér Milanovič sa nevie zmieriť s vojakmi krajín V4 v Maďarsku

ZÁHREB - Chorvátsko požiada Európsku úniu o stanovisko k zábranám na hraniciach s Maďarskom, ako aj na prítomnosť vojakov krajín Vyšehradskej štvorky. Vo vysielaní komerčnej televízie N1 to v utorok večer oznámil predseda chorvátskej vlády Zoran Milanovič.

slovakia

left justify in out

Premiér upozornil, že migranti sa chcú dostať do Nemecka alebo Rakúska, nie však do Maďarska, na Slovensko alebo do Česka, čo platí aj o Chorvátsku alebo Slovinsku. Milanovič pripomenul názor nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o tom, že ostnatý drôt by destabilizoval Balkán a dodal, že takto rozmýšľajú skutočne veľkí štátnici, ktorí zodpovedne vedú Európu a ak je potrebné, preberú zodpovednosť na seba.


Chorvátsky premiér následne vyjadril prekvapenie nad vyslaním vojakov z krajín Vyšehradskej štvorky na chorvátsko-maďarské hranice, kde by mali posilniť ochranu na jej maďarskej strane. Pripomenul, že ČR, Maďarsko Poľsko a Slovensko sú takisto ako Chorvátsko členmi Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. "Hlúpejšiu vec som ešte nepočul," konštatoval Milanovič s tým, že na blížiacom sa summite EÚ si vyžiada jej stanovisko k tejto veci a osobne sa porozpráva aj s generálnym tajomníkom NATO. Nejde o to, že by sa Chorvátsko cítilo ohrozené, avšak podľa Milanoviča to je už "za hranicou zdravého rozumu".


Chorvátsky premiér ocenil postoj Nemecka a Rakúska, ktoré sú hlavnými cieľovými destináciami migrantov v našom regióne a dodal, že sa zachovali podobne nezištne, ako keď v čase vojny na Balkáne otvorili hranice utečencom z Chorvátska.


"Najviac kričia teraz tí, ktorí v tomto príbehu vôbec nie sú dôležití," vyhlásil Milanovič. Ak krajiny Vyšehradskej štvorky "chcú ochrániť Európu pred islamom, nech vyšlú lode do Grécka".


Chorvátska prezidenta Kolinda Grabarová-Kitarovičová, ktorej rozpory s premiérom sú v čase migračnej krízy viac ako zrejmé, pre dnešné vydanie denníka Jutarnji list uviedla, že Chorvátsko by na svojich hraniciach malo vybudovať plot alebo iné prekážky, aby zvládlo súčasnú krízu. "My sa o toľkých ľudí nevieme postarať," povedala a poznamenala, že by si v čase, keď prílev utečencov do jej krajiny pokračuje, neželala uzavretie hraníc so susednými krajinami.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona