Chorvátsky parlament schválil konverziu úverov vo frankoch na eurové

NETKY.SK • 18 September 2015, 17:46 • 2 min
Chorvátsky parlament schválil konverziu úverov vo frankoch na eurové

ZÁHREB - Chorvátsky parlament dnes schválil konverziu úverov denominovaných vo švajčiarskych frankoch na eurové úvery. Toto opatrenia bude podľa odhadov stáť lokálne banky 8 miliárd kún (1,05 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Parlament príslušnú legislatívu schválil aj napriek hrozbám bánk, že začnú arbitrážne konanie proti chorvátskej vláde, a varovaniu centrálnej banky, že tento krok spôsobí veľké straty súkromným úverovým inštitútom. Európska centrálna banka (ECB) varovala, že zákon môže znížiť chorvátske devízové rezervy a že predstavuje riziko ohrozujúce ekonomickú stabilitu.

 

Legislatíva vstúpi do platnosti na konci tohto mesiaca a banky majú čas do polovice novembra, aby konvertovali istinu úverov na eurá a dlžníkom predložili nový plán splácania úverov. Mnohí Chorváti, podobne ako Maďari a Poliaci, si po roku 2000 zobrali úvery vo švajčiarskych frankoch. Dôvodom boli v tom čase nízke švajčiarske úrokové sadzby. Po nástupe finančnej krízy sa však kurz franku prudko zvýšil, čo výrazne predražilo aj príslušné pôžičky. Mnoho obyvateľov Maďarska, Poľska a Chorvátska začalo mať problémy úvery splácať.

 

V Chorvátsku má pôžičky denominované vo švajčiarskych frankoch okolo 55.000 ľudí, pričom hodnota týchto úverov dosahuje okolo 25 miliárd chorvátskych kún. Väčšinu týchto úverov tvoria hypotéky alebo úvery na kúpu komerčnej nehnuteľnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies