Chorvátsky najvyšší súd potvrdil vinu expremiéra Sanadera, no znížil mu trest

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 17:05 • 2 min
Chorvátsky najvyšší súd potvrdil vinu expremiéra Sanadera, no znížil mu trest

ZÁHREB - Najvyšší súd Chorvátska potvrdil dnes odsudzujúci rozsudok nad bývalým premiérom Ivom Sanaderom, ktorého nižší súd v Záhrebe uznal vinným z korupcie pri predaji štátnej ropnej spoločnosti INA maďarskej ropnej a plynárenskej skupine MOL.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie najvyššieho súdu, ktoré Sanaderov trest zmiernilo z desiatich na osem a pol roka, neznamená okamžité zrušenie platnosti spornej akcionárskej zmluvy, ktorú uzatvorila chorvátska vláda so spoločnosťou MOL v roku 2009. Predstavuje však nástroj, na základe ktorého môžu chorvátskej úrady iniciovať nový súdny proces s požiadavkou na zrušenie platnosti tejto zmluvy.
     

Krajský súd v Záhrebe odsúdil Sanadera v novembri 2012 na desať rokov väzenia. Ten istý súd tento týždeň oznámil, že v rovnakej kauze bude v neprítomnosti súdiť šéfa maďarskej ropnej spoločnosti MOL Zsolta Hernádiho, ktorého Maďarsko odmietlo vydať na súdne stíhanie z dôvodu ohrozenia maďarských štátnych záujmov.
     

Ostro sledovaná kauza vnáša napätie do vzťahov Chorvátska a Maďarska už niekoľko rokov. Záhreb obviňuje MOL z nedostatku investícií do závodov INA, ktoré mu vyplývajú z akcionárskej zmluvy o prevzatí rozhodujúceho podielu v chorvátskej spoločnosti. Maďarský koncern sa sťažuje na byrokraciu v Chorvátsku, ako aj na vládne odďaľovanie dohodnutého prevzatia stratovej plynárenskej divízie firmy INA. Obe strany sa v týchto záležitostiach samostatne obrátili na arbitrážne súdy.
     

Bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera, ako aj najväčšiu politickú stranu krajiny, Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ), uznali v marci v inom prípade vinnými z manipulovania verejnými tendrami a zneužívania štátnych fondov. Súd v Záhrebe Sanaderovi v tomto druhom procese udelil deväťročný trest. Konzervatívne HDZ, ktoré je v súčasnosti v opozícii, musí na základe rozhodnutia súdu zaplatiť približne 29 miliónov kún (3,7 milióna eur). Sanader a ďalšie štyri osoby sa podľa rozsudku spolčili s cieľom zabezpečiť nelegálne financovanie HDZ z verejných inštitúcií v rokoch 2003 až 2009, keď Sanader bez vysvetlenia odstúpil z vlády. Neskôr ho zo strany vylúčili, pripomína agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies