Chorvátsko zrušilo rozsudok nad kardinálom Stepincom z roku 1946, Srbi a židia sa hnevajú

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 13:57 • 2 min
Chorvátsko zrušilo rozsudok nad kardinálom Stepincom z roku 1946, Srbi a židia sa hnevajú

ZÁHREB - Chorvátsky súd dnes anuloval rozsudok z roku 1946 nad katolíckym kardinálom Alojzijom Stepincom, ktorého povojnové komunistické orgány odsúdili za spoluprácu s bábkovým vojnovým režimom sympatizujúcim s nacizmom.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na chorvátsku tlačovú agentúru HINA. Podľa nej dnes záhrebský župný súd zrušil rozsudok, ktorý uznal kardinála Stepinca za vinného z vlastizrady a odsúdil ho na 16 rokov nepodmienečne a nútené práce.

 

Artemije Stepinac je v očiach mnohých Chorvátov považovaný za hrdinu, ale Srbi a židia ho obviňujú zo sympatizovania s ustašovskými orgánmi, ktoré dali v chorvátskych koncentračných táboroch zabiť desiatky tisíc ľudí.

 

Dnešné rozhodnutie súdu pravdepodobne vyvolá napätie vo vzťahu so susedným Srbskom, ktoré považuje Stepinca za vojnového zločinca. Srbská pravoslávna cirkev protestuje proti plánom na Stepincovu kanonizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona