Chorvátsko žiada zakázať knihu, ktorá popiera zločiny nacizmu

NETKY.SK • 9 Január 2019, 17:29 • 2 min
Chorvátsko žiada zakázať knihu, ktorá popiera zločiny nacizmu

Záhreb - Židovská organizácia na ochranu ľudských práv Centrum Simona Wiesenthala (SWC) dnes vyzvala chorvátske úrady, aby zakázali knihu, ktorá popiera zločiny spáchané počas druhej svetovej vojny chorvátskym pronacistickým režimom, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ kancelárie SWC pre nacistické vojnové zločiny a tzv. lovec nacistov Efraim Zuroff oznámil, že kniha s názvom "Razotkrivena jasenovačka laž" má byť predstavená 16. januára v katolíckom kostole v Záhrebe.

 

 

Údajne popiera masové vraždy Srbov, Židov, Rómov a chorvátskych antifašistov, ktoré sa pravidelne uskutočňovali v koncentračnom tábore Jasenovac.

Zuroff je názoru, že takéto diela by boli v Nemecku a v Rakúsku okamžite zakázané.

Chorvátsku pravicovú vládu členovia židovskej obce v minulosti kritizovali, že bagatelizuje zločiny spáchané chorvátskym pronacistickým režimom počas vojny.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Koncentračný tábor Jasenovac, známy aj ako chorvátsky Auschwitz, sa nachádzal asi 115 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu a počas druhej svetovej vojny v ňom prišli o život desaťtisíce Židov, Srbov a Rómov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#nature #landscape #jasenovac #history #monument #worldwar2 #holocaust

Príspevok, ktorý zdieľa Željko Radić 📷 🌍🔭♊ (@zeljko_zegevara),

 

Pamätník je venovaný obetiam genocídy 2. svetovej vojny, ktorí boli zabití v koncentračnom tábore Jasenovac. Prevádzkovala ho fašistická chorvátska vláda počas 2. svetovej vojny.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies