Chorvátsko zavádza po lete prísnejšie pandemické pravidlá. Koho sa budú týkať?

NETKY.SK • 13 September 2021, 09:30 • 2 min
Chorvátsko zavádza po lete prísnejšie pandemické pravidlá. Koho sa budú týkať?

ZÁHREB - Jeseň prináša zvýšený počet infikovaných i hospitalizovaných ľudí. Medzi nakazenými je čoraz viac mladých.

slovakia

left justify in out

Chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš oznámil, že lekári, sestričky a ďalší zamestnanci zdravotníckeho sektora budú môcť od 1. októbra svoju prácu vykonávať len v prípade, že sú zaočkovaní proti koronavírusu, prekonali COVID-19 alebo sa budú pravidelne testovať. Informovala o tom v pondelok agentúra HINA.

 

Prečítajte si tiež: V JAR testujú čínsku vakcínu proti COVID-19 na bábätkách

 

"Našou spoločnou profesionálnou a ľudskou povinnosťou a hlavne našou misiou je pomôcť ľuďom chrániť ich zdravie. A keď ich ohrozuje ochorenie, je na nás, aby sme sa o nich profesionálne a zodpovedne postarali a liečili ich. Prijali sme tento záväzok a organizáciu zdravotníckeho systému, ako aj našu každodennú prácu musíme prispôsobiť okolnostiam a podmienkam, v ktorých žijeme a pracujeme," uviedol Beroš v nedeľňajšom otvorenom liste adresovanom zdravotníkom.

 

Ďalšia vlna 

 

Minister zdôraznil, že jeseň so sebou priniesla novú vlnu pandémie, stúpajúci počet nakazených, nárast pacientov v nemocniciach i na umelých pľúcnych ventilátoroch, ako aj zvýšenie počtu obetí. "Nanešťastie, vírus si svoje nové obete nachádza hlavne medzi nezaočkovanými. Občania, ktorí sa zotavili z ochorenia alebo sú zaočkovaní, dosiaľ úspešne odolávajú nákaze či vážnemu priebehu COVIDu, ak sa infikujú".

 

Dodal, že medzi nakazenými je čoraz viac mladých ľudí. "Je to pre nás varovaním, že všetky nebezpečenstvá nákazy ešte nezmizli".  

 

K témeV Nemecku sa začína špeciálny očkovací týždeň

 

Pripomenul, že očkovanie proti COVIDu v Chorvátsku nie je povinné a rozhodnutie závisí individuálne od každého občana. "Každý si musí byť vedomý dôsledkov svojho rozhodnutia, prijať riziká, ktoré so sebou nákaza prináša"

 

Pre pracovníkov zdravotníctva je však podľa jeho slov ochrana pacientov na prvom mieste. "Nemocnice sú na to, aby ste sa tam vyliečili a nie nakazili. To je hlavným dôvodom, prečo zavádzame účinné opatrenia, ktoré zaistia najväčšiu možnú ochranu pre každého zamestnanca a každého pacienta"

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies