Chorvátsko začalo voziť migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska

NETKY.SK • 18 September 2015, 18:11 • 2 min
Chorvátsko začalo voziť migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska

BUDAPEŠŤ/ZÁHREB - Chorvátsko začalo dnes zvážať migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska. Chorvátsky premiér Minister Zoran Milanovič predtým vyhlásil, že Záhreb nezvláda súčasný nápor utečencov, ktorých za uplynulé dva dni prišlo do Chorvátska vyše 15.000, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Približne 1300 migrantov priviezol dnes popoludní k maďarsko-chorvátskym hraniciam konvoj zložený z 21 autobusov, uviedol na svojej stránke denník Večernji list. Maďarskí policajti a vojaci, rozmiestnení pri obci Beremend, ich najskôr odmietli vpustiť na druhú stranu hranice, kde hliadkovali aj dve vojenské vozidlá humvee vybavené guľometmi.

 

Stovky migrantov, privezených do pohraničia chorvátskymi úradmi, však napokon začali odvážať maďarské autobusy. Bezprostredne nebolo jasné, kam tieto autobusy smerovali. Večernji list tiež informoval, že vlak s takmer tisíc utečencami sa vydal z mesta Beli Manastir k hraničnému priechod pri maďarskej obci Villány.

 

Chorvátsky premiér Milanovič dnes uviedol, že jeho krajina už bezprecedentné množstvo utečencov nedokáže registrovať ani poskytnúť im ubytovanie. Prichádzajúci migranti podľa neho dostanú stravu, vodu a zdravotnícku pomoc a budú poslaní ďalej smerom do Maďarska a Slovinska. Obe tieto krajiny však už podnikli kroky na obmedzenie prílevu migrantov. Maďarsko začalo v noci na dnes budovať plot na svojej hranici s Chorvátskom a umiestnilo na nej už stovky vojakov a policajtov.

 

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó dnes obvinil Chorvátsko z toho, že podnecuje migrantov na ilegálne prekračovanie hraníc. Szijjartó zdôraznil, že Budapešť a Záhreb svoj prístup k súčasnej imigračnej kríze nekoordinujú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies