Chorvátsko vstúpi do Európskej Únie 1. júla

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 14:47 • 2 min
Chorvátsko vstúpi do Európskej Únie 1. júla

ZÁHREB – Európska komisia (EK) v utorok potvrdila, že Chorvátsko splnilo všetky podmienky a je pripravené na vstup do Európskej únie plánovaný na 1. júla tohto roku.

slovakia

left justify in out

EK schválila poslednú monitorovaciu správu o prístupovom procese Chorvátska k únii, v ktorej konštatovala, že Záhreb dokázal splniť všetky zostávajúce záväzky načas pred termínom vstupu. Komisia vyzvala Chorvátsko pokračovať v boji proti korupcii. Komisár EK pre rozšírenie Štefan Füle chorvátskej vláde v utorok povedal, že krajina je dobrým príkladom pre ostatné štáty v regióne Balkánu, ktoré sa snažia o vstup do únie. “Chorvátsko je úspechom rozširovania,” vyhlásil.

Chorvátsko ukončilo prístupové rozhovory do EÚ v roku 2011. Doteraz ratifikovalo prístupovú dohodu Chorvátska 22 členov EÚ, štyri ďalšie krajiny tento proces začali. Slovinsko ako jediný členský štát nezačalo s ratifikáciou jeho prístupovej dohody pre vzájomný spor o slovinskú banku Ljubljanska Banka (LB). Spor sa medzičasom vyriešil a Slovinsko tak nebude blokovať členstvo Záhrebu v únii. Chorvátsko má vstúpiť do EÚ ako 28. člen spoločenstva 1. júla 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies