Chorvátsko sa chce stať súčasťou eurozóny a prijať euro už v priebehu niekoľkých rokov

NETKY.SK • 30 Október 2017, 12:11 • 2 min
Chorvátsko sa chce stať súčasťou eurozóny a prijať euro už v priebehu niekoľkých rokov

ZAHREB - Chorvátsko chce prijať euro v priebehu siedmich až ôsmich rokov, uviedol v pondelok chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.

slovakia

left justify in out

"Nechceme konkretizovať presný dátum, ale chceme, aby sa Chorvátsko stalo členom eurozóny v priebehu dvoch vládnych funkčných období," uviedol Plenkovič na ekonomickej konferencii venovanej zavedeniu eura v Chorvátsku. Chorvátsko by sa podľa Plenkoviča mohlo stať súčasťou mechanizmu výmenných kurzov ERM II v najbližších troch rokoch, ešte predtým, než krajina prevezme v roku 2020 rotujúce predsedníctvo Európskej únie (EÚ).

 

Krajina musí byť pred prijatím spoločnej európskej meny minimálne dva roky členom mechanizmu výmenných kurzov ERM II, čo má zabezpečiť jej menovú stabilitu. Chorvátska centrálna banka už teraz drží menu v úzkom fluktuačnom pásme 7,3 HRK/EUR až 7,7 HRK/EUR a občas intervenuje na devízovom trhu, väčšinou, aby znížila tlaky na posilnenie meny.

 

Najväčšou výzvou pre Chorvátsko pred prijatím eura zrejme bude redukcia verejného dlhu, ktorý sa nachádza tesne nad 80 % hrubého domáceho produktu (HDP)."Naším cieľom je zníženie verejného dlhu na 72 % HDP do roku 2020. Realizujeme rozsiahlu fiškálnu konsolidáciu a rozpočtový schodok bude tento rok nižší než vlaňajších 0,9 % HDP," uviedol Plenkovič.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies