Chorvátsko prišlo o ikonickú pláž: Zlatý roh ohol víchor!

NETKY.SK • 12 November 2018, 11:13 • 2 min
Chorvátsko prišlo o ikonickú pláž: Zlatý roh ohol víchor!

Preslávený výbežok Zlatý roh (Zlatni rat) so slávnou plážou na chorvátskom Brači už nevyzerá tak, ako ho poznáme.

slovakia

left justify in out

Zasiahla totiž matka príroda! Silné vetry a deväťmetrové vlny prehádzali okruhliakmi a úplne zmenili tvar výbežku.

 

Preslávená pláž Zlatni rat, čiže Zlatý roh sa nachádza sa na ostrove Brač neďaleko dedinky Bol. Jedná sa o turisticky veľmi frekventované miesto, na svojich stránkach sa jej fotografiou chváli nejedna cestovná kancelária.

 

Nie nadarmo jej návštevu odporúča väčšina sprievodcov, ktorí sa na Dalmatínske pobrežie špecializujú. Tento prírodný úkaz dlhý 630 metrov tvoria okrúhle kamienky a v hlavnej sezóne sa na jeho ploche vraj nachádza až päť tisíc dovolenkárov.

 

Zaujímavosť Zlatého rohu netkvie ale len v tom, že ako mys čnie do mora, ale napríklad aj v tom, že počas roka často vplyvom vĺn mení svoj tvar.

 

Niekedy zľahka na juh, inokedy na sever. A práve kvôli deväťmetrovým vlnám a silnému vetru s rýchlosťou až 120 km / h, ktorý Dalmáciu cez víkend zasiahol, teraz jeho špička smeruje silne doprava a takmer tvoria pravý uhol.

 

To samozrejme neuniklo pozornosti všetečných cestovateľov a fotografov a zvláštne zábery inokedy takmer dokonalého útvaru začali kolovať po sociálnych sieťach. A práve tam sa teraz vedú diskusie o tom, či chorvátska pýcha a zároveň ochranná známka tunajšieho turizmu nie je nadobro zmenená.

 

Podľa mnohých sa však jedná o bežný úkaz a pláž počas pár dní opäť naberie svoje staré podoby. Po zime sa na ňu potom nahrnú ďalšie a ďalšie davy turistov.

 

Medzi nimi napríklad aj surfisti, ktorí pláž vyhľadávajú pre silnejší vietor, ktorý na ňu veje. Ostatne, pozrieť sa sem môžete aj vy. Vstup na Zlatý roh je zadarmo, platené je len parkovisko, ktoré ale nevyjde príliš draho. Podľa posledných správ stojí asi 3 eurá za deň. Užiť si tu môžete horúce slniečko, priezračne modrú vodu a v neposlednom rade aj miestnu architektúru alebo sto rokov staré borovice, ktoré poskytnú príjemný úkryt.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies