Chorvátsko prijme migrantov, ktorých mu pridelia

NETKY.SK • 10 September 2015, 07:45 • 2 min
Chorvátsko prijme migrantov, ktorých mu pridelia

ZÁHREB - Chorvátsko je pripravené prijať 550 migrantov a môže sa postarať aj o ďalších 1064 utečencov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to v stredu chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová po tom, ako predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker predstavil plán na zvládnutie utečeneckej krízy v Európe. Na základe neho celkový počet utečencov, ktorí majú byť relokovaní z Grécka, Talianska a Maďarska do Chorvátska, je 1614.
Informácie priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA.


Ministerka Pusičová na stretnutí s novinármi uviedla, že vláda už prijala rozhodnutie o ubytovaní 550 migrantov a Chorvátsko môže prijať aj ďalších 1064 migrantov, čo znamená, že ich celkový počet bude v balkánskej krajine 1614. Pusičová vysvetlila, že kabinet Zorana Milanoviča ešte nediskutoval o nových kvótach vzhľadom na to, že ešte napadlo rozhodnutie na úrovni Európskej únie.


"Uvidíme, či členské štáty EÚ pristúpia na povinné kvóty utečencov, alebo či pôjde o nezáväzné kvóty," dodala šéfka chorvátskej diplomacie. Tento balkánsky štát sa stal 28. členom EÚ 1. júla 2013.


Pusičová povedala, že migranti potrebujú pomoc, a vyzvala na spoluprácu s krajinami susediacimi s EÚ, predovšetkým s Tureckom, ako aj s Libanonom, Jordánskom a Egyptom, ktoré sú "susedmi EÚ z druhej strany Stredozemného mora" a ktoré už prijali obrovský počet utečencov.


Ministerka tiež vyzvala na pomoc pri administratívnych kontrolách v tých krajinách, ktoré prijali obrovské počty migrantov, aby sa určilo, kto môže požiadať o azyl a kto nespĺňa podmienky pre štatút utečenca.


Pusičová ďalej upozornila, že naliehavo treba odstrániť príčiny rozsiahleho odchodu ľudí z ich domovov na Blízkom východe a v severnej Afrike, a takisto apelovala, aby sa zastavila vojna v Sýrii a Iraku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies