Chorvátsko podalo voči firme MOL žiadosť o arbitráž za kontrolu nad podnikom INA

NETKY.SK • 18 Január 2014, 18:07 • 2 min
Chorvátsko podalo voči firme MOL žiadosť o arbitráž za kontrolu nad podnikom INA

ZÁHREB - Chorvátska vláda podala žiadosť o arbitráž voči maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL v spore o kontrolu nad chorvátskou energetickou firmou INA.

slovakia

left justify in out

Záhreb žiadosť podal na pôde Komisie OSN pre medzinárodné obchodné právo (UNCITRAL) v Ženeve. Informovali o tom agentúry Reuters, Bloomberg a chorvátska HINA, ktorým informácie potvrdil zdroj z chorvátskej vlády. Záhreb podal žiadosť v piatok (17.1.) s tým, že požaduje anulovanie časti akcionárskej dohody z roku 2009, na základe ktorej MOL získal kontrolu nad firmou INA, ako aj samostatnej dohody súvisiacej s plynárenským biznisom chorvátskej firmy. K tomuto kroku sa Chorvátsko odhodlalo len deň po tom, ako zástupcovia chorvátskej vlády a firmy MOL uviedli, že sa im v rokovaniach o budúcnosti INA podarilo dosiahnuť pokrok. "Môžem potvrdiť, že žiadosť bola dnes podaná. Napriek tomu očakávame, že rozhovory budú pokračovať," povedal v piatok zdroj z chorvátskej vlády pre agentúru Reuters. Ako dodal, nevidí v tom žiadny rozpor. "V prípade dohody môžeme žiadosť kedykoľvek stiahnuť," uviedol zdroj s tým, že aj MOL už medzičasom podal žiadosť o arbitráž voči Chorvátsku a napriek tomu ďalej komunikujú. Maďarská spoločnosť tak urobila koncom novembra minulého roka, pričom žiadosť podala na pôde Medzinárodného centra na riešenie investičných sporov (ICSID). Ako dôvod uviedla neochotu Záhrebu prevziať podľa pôvodnej dohody stratovú plynárenskú divíziu. Chorvátsko kontroluje v spoločnosti INA 44,84-% podiel. MOL, ktorý vlastní 49,1-% podiel, vstúpil do chorvátskej firmy v roku 2003 a na základe dohody z roku 2009 svoj podiel navýšil. MOL na najnovší krok Záhrebu dnes reagoval, že je na spor "dobre pripravený" a je presvedčený, že v prípade arbitrážneho konania "bude mať silnú pozíciu," aj keď zatiaľ nedostal priamu informáciu, že Chorvátsko žiadosť podalo. "Zatiaľ nás nikto o žiadosti Chorvátska neinformoval," uviedol MOL pre agentúru HINA. "Napriek tomu sme veľmi dobre pripravení a sme presvedčení, že v súvislosti s akoukoľvek arbitrážou máme dosť silnú pozíciu," dodala maďarská spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies