Chorvátsko plánuje splatiť dlh zdravotníctva

NETKY.SK • 8 Október 2013, 08:37 • 2 min
Chorvátsko plánuje splatiť dlh zdravotníctva

ZAHREB - Chorvátsko plánuje v tomto roku splatiť dlh zdravotníctva. To by mohlo znamenať, že rozpočtový deficit krajiny stúpne. Krajina by sa navyše chcela v budúcom roku vrátiť späť na finančné trhy. V pondelok to uviedol chorvátsky minister financií Slavko Linić.

slovakia

left justify in out

Chorvátsko v júli vstúpilo do Európskej únie a očakáva sa, že od budúceho roku ho únia zaradí do procedúry nadmerného deficitu. Chorvátska ekonomika nerástla už takmer päť rokov a tohtoročný deficit bude opäť nad cieľovou úrovňou. Linić uviedol, že Chorvátsko zreviduje v nasledujúcich týždňoch rozpočtový deficit a zahrnú doňho 3,3 mld. HRK, ktoré sú potrebné na splatenie dlhu zdravotníctva. 

Ku koncu septembra sa rozpočtový deficit krajiny vyšplhal na 13,3 mld. HRK. Cieľ v oblasti deficitu na tento rok bol pôvodne stanovený na úroveň 10,2 mld. HRK, čo predstavuje deficit vo výške troch percent hrubého domáceho produktu. "Nepotrebujeme si požičať viac prostriedkov tento rok, nasledujúci rok však bude pre náš rozpočet náročný,“ povedal minister. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies