Chorvátsko nezvláda nápor migrantov: Zatvorilo priechody na hraniciach so Srbskom

NETKY.SK • 18 September 2015, 10:38 • 2 min
Chorvátsko nezvláda nápor migrantov: Zatvorilo priechody na hraniciach so Srbskom

ZÁHREB - Chorvátske ministerstvo vnútra vo štvrtok neskoro večer zatvorilo takmer všetky priechody na hraniciach so Srbskom po tom, čo do krajiny v priebehu menej než dvoch dní prišlo 11.000 migrantov. Informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo oznámilo, že v priebehu štvrtka periodicky zatváralo každý zo siedmich priechodov do Srbska. Krátko po 23.00 však predbežne uzavrelo všetky priechody okrem hlavného priechodu Bajakovo-Batrovci na diaľnici medzi Záhrebom a Belehradom.

 

Na televíznych záberoch bolo podľa správy DPA vidno stovky migrantov presúvajúcich sa zo Srbska do Chorvátska, niektorí z nich niesli na rukách deti.

 

Minister vnútra Ranko Ostojić varoval, že Chorvátsko uzatvorí hranicu so Srbskom, ak do krajiny budú naďalej masovo prúdiť migranti. "Všetky zariadenia pripravené pre ubytovanie nelegálnych migrantov sú plné," povedal Ostojić a dodal, že úrady teraz pripravujú ďalšie centrá na prijímanie migrantov.

 

Slovinská polícia zastavila vlak z Chorvátska so 150 migrantmi

 

Slovinská polícia dnes zastavila vlak smerujúci z Chorvátska, v ktorom sa nachádzalo približne 150 migrantov. Stalo sa tak na železničnej stanici v prihraničnej obci Dobova, informovala agentúra Reuters.

 

Slovinské orgány neskôr úplne zastavili premávku na hlavnej železničnej trati z Chorvátska. Polícia zároveň sprísnila kontroly na hraničnom priechode i v jeho okolí. Do operácie nasadila aj vrtuľník. "Vrátime ich (migrantov) do Chorvátska v najkratšom možnom čase," povedal novinárom Anton Štubljar z polície v Novom meste.

 

 

Členovia televízneho štábu agentúry Reuters údajne videli niekoľkých ľudí, ktorí sa pokúsili uniknúť z vlaku, no zastavili ich policajti. Na protest potom odmietli vodu, ktorú im núkali pracovníci miestneho Červeného kríža.

 

 

Podľa policajných štatistík ide o najväčšiu skupinu migrantov, ktorá sa pokúsila vstúpiť na slovinské územie od začiatku súčasnej migračnej krízy.

 

Slovinská vláda v pondelok vyhlásila, že nelegálnym migrantom nedovolí prejsť cez krajinu, avšak umožní im požiadať o azyl. Premiér Miro Cerar dnes - ešte pred incidentom v Dobove - vyhlásil, že jeho krajina je odhodlaná v otázke migrantov dodržiavať schengenské pravidlá.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies