Chorvátsko možno v najbližších hodinách zruší blokády na hranici so Srbskom

NETKY.SK • 25 September 2015, 15:53 • 2 min
Chorvátsko možno v najbližších hodinách zruší blokády na hranici so Srbskom

ZÁHREB/BELEHRAD - Chorvátsko môže zrušiť blokádu na svojej hranici so Srbskom v najbližších 24 hodinách, uviedol dnes chorvátsky premiér Zoran Milanovič. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Spor okolo cezhraničnej dopravy, súvisiaci s prílevom tisícov utečencov cez spoločnú hranicu, priviedol vzťahy oboch krajín na najhoršiu úroveň od rozpadu Juhoslávie. Záhreb zakázal v pondelok vstup srbskej nákladnej dopravy do krajiny s požiadavkou, aby Belehrad posielal migrantov aj do Maďarska a Rumunska, nielen k chorvátskej hranici.

 

V čase, keď sa na hlavnom hraničnom priechode Bajakovo vytvorili dlhé kolóny kamiónov, Belehrad v stredu večer zakázal vstup všetkého chorvátskeho tovaru a nákladných vozidiel, na čo Záhreb reagoval zákazom prejazdu všetkých áut so srbskými evidenčnými číslami cez Bajakovo. "Vediem intenzívne rozhovory s kolegami vo vláde o zrušení pohraničných opatrení dnes alebo zajtra," uviedol dnes Milanovič na oficiálnom konte vlády na Twitteri.

 

Komisár EÚ pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn vyzval dnes v Belehrade Chorvátsko, aby zrušilo obmedzenia na hranici. "Vyzývam chorvátsku vládu, aby zmenila svoje rozhodnutie," povedal Hahn. Situáciu podľa neho možno vyriešiť len tak, že sa "jednoducho zruší blokáda. Iná možnosť nie je," citoval ho Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona