Chorvátsko láka turistov z celého sveta

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 13:29 • 2 min
Chorvátsko láka turistov z celého sveta

SPLIT - Chorvátsky minister pre cestovný ruch Darko Lorencin je spokojný s májovými výsledkami svojho rezortu aj s výsledkami za prvých päť mesiacov tohto roka. Ukázali totiž, že balkánska krajina láka turistov z celého sveta. Informovala o tom agentúra HINA.

slovakia

left justify in out

Za pozitívnu správu považuje tiež medziročný nárast počtu prenocovaní domácich turistov, a to o 5 % v období január - máj 2013. Lorencin novinárom po skončení medzinárodnej konferencie, ktorej témou bol rozvoj menších hotelov a ich prínos pre cestový ruch, pripomenul, že malé a rodinné hotely sú veľmi dôležité z hľadiska rôznorodosti ponuky. A po vstupe Chorvátska do Európskej únie 1. júla 2013 sa budú môcť uchádzať o pomoc z európskych štrukturálnych fondov.
Vláda v rámci svojej stratégie rozvoja turizmu odhaduje, že v Chorvátsku do roku 2020 pribudne zhruba 200 rodinných a malých hotelov a približne 100 botelov. Čo sa týka štatistických údajov, za prvých päť mesiacov 2013 navštívilo Chorvátsko 1,93 milióna zahraničných turistov, o 7 % viac ako v rovnakom období minulého roka. Celkový počet prenocovaní v chorvátskych hoteloch od začiatku januára do konca mája aj vďaka domácim hosťom dosiahol 6,75 milióna nocí, čo predstavuje medziročný nárast o 11 %. Počet návštevníkov z Nemecka pritom za päť mesiacov do konca mája vzrástol o 17 %, z Rakúska o 6 %, Británie o 27 % a Ruska o 14 %, ale počet hostí z Talianska poklesol o 10 %. Dôvodom je kríza talianskej ekonomiky. Chorvátsko musí po vstupe do únie zaviesť víza pre turistov z Ruska a Ukrajiny. Vláda v Záhrebe sa podľa Lorencina snaží tamojším obyvateľom túto povinnosť čo najviac zjednodušiť a otvoriť dostatok miest, kde budú môcť získať víza. Chorvátsky minister odhaduje, že jeho krajinu navštívi tento rok zhruba 200.000 ruských turistov, teda rovnaký počet ako vlani.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies