Chorvátsko konvertuje úvery vo frankoch na eurá

NETKY.SK • 25 August 2015, 11:44 • 2 min
Chorvátsko konvertuje úvery vo frankoch na eurá

ZÁHREB - Chorvátsko konvertuje úvery poskytnuté vo švajčiarskych frankoch (CHF) na pôžičky v eurách. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vládny zdroj.

slovakia

left justify in out

Opatrenie má vláda schváliť čoskoro. Náklady konverzie majú podľa plánu znášať banky, spôsobené straty si však budú môcť odpočítať z daní. Vláda v Záhrebe v januári presadila zafixovanie kurzu chorvátskej kuny (HRK) voči švajčiarskemu franku na úrovni 6,39 HRK/CHF na obdobie jedného roka pre obyvateľov, ktorí majú úvery vo frankoch. Trhový kurz sa v súčasnosti pohybuje na úrovni zhruba 7 HRK/CHF. Pôžičky denominované vo frankoch spláca približne 60 tis. Chorvátov.


Úvery vo švajčiarskych frankoch sa stali v strednej a východnej Európe populárne po roku 2000 vzhľadom na švajčiarske nízke úrokové sadzby. Celková suma úverov denominovaných vo frankoch je v Chorvátsku 27 mld. kún (HRK), čo je trochu menej ako 8 % hrubého domáceho produktu krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies