Chorvátsko je v arbitráži s firmou MOL, chce však dohodu

NETKY.SK • 12 August 2014, 08:38 • 2 min
Chorvátsko je v arbitráži s firmou MOL, chce však dohodu

ZÁHREB - Chorvátsko začalo arbitráž so spoločnosťou MOL v súvislosti s problematickým partnerstvom v spoločnosti INA.

slovakia

left justify in out

Krajina však dúfa, že bude pokračovať v rozhovoroch s maďarskou spoločnosťou v septembri. Uviedol to v pondelok chorvátsky minister hospodárstva Ivan Vrdoljak.

 

Minister sa v Paríži zúčastnil začiatku medzinárodnej arbitráže. Chorvátsko sa pokúša zrušiť dohodu akcionárov medzi Záhrebom a spoločnosťou MOL. Na arbitráž dozerá Medzinárodná obchodná komora (ICC). MOL je najväčším akcionárom spoločnosti INA, keďže vlastní takmer 50 % akcií. Chorvátsko kontroluje balík akcií vo výške takmer 45 %.

 

"Nie som oprávnený hovoriť o detailoch arbitráže, máme však dôvody byť optimistami,“ povedal Vrdoljak. 

 

V júni chorvátsky najvyšší súd potvrdil, že bývalý chorvátsky premiér Ivo Sanader je vinný z korupcie. Podľa súdu mal umožniť spoločnosti MOL, aby získala dominantné postavenie v spoločnosti INA. Sanader aj MOL to odmietajú. Rozhodnutie súdu však automaticky neruší dohodu akcionárov z roku 2009 a ich postavenie. "Chceme s firmou MOL rokovať. Uprednostňujeme dohodu pred arbitrážou. Pozveme si našich kolegov z firmy MOL na nové kolo rokovaní v septembri,“ povedal Vrdoljak. 

 

Skupina MOL je medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť, so sídlom v Budapešti v Maďarsku. Pôsobí vo viac ako 40 krajinách a zamestnáva takmer 29 000 ľudí. V súčasnosti má výrobné aktivity v 8 krajinách a ťažobné aktíva v 13 štátoch. Celkovo vlastní sieť viac ako 1 700 čerpacích staníc v 11 krajinách v strednej a juhovýchodnej Európy. Na Slovensku pôsobí maďarský MOL prostredníctvom rafinérskej spoločnosti Slovnaft, a. s.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies