Chorvátsko: Expremiér Sanader ušiel pred zatknutím z krajiny

NETKY.SK • 10 December 2010, 08:33 • 2 min
Chorvátsko: Expremiér Sanader ušiel pred zatknutím z krajiny

Chorvátsko: Expremiér Sanader ušiel pred zatknutím z krajiny

slovakia

left justify in out

img

Bývalý chorvátsky premiér Ivo Sanader ušiel dnes z krajiny iba zopár hodín po tom, ako médiá zverejnili, že prokuratúra požiadala parlament, aby ho zbavil imunity pred trestným stíhaním a aby bol zadržaný a umiestnený do väzby. O jeho úteku informoval denník 24sata.hr, ktorý citoval chorvátske ministerstvo vnútra.
      Podľa neho Sanader prekročil hranice do Slovinska na hraničnom priechode Bregana.
      Imunitný výbor chorvátskeho parlamentu by mal rozhodnúť o prípadnom zbavení Sanadera imunity ešte v priebehu dnešného dňa, čo by umožnilo vydať naňho zatykač.
      Žalobcovia nešpecifikovali, z akého dôvodu expremiéra vyšetrujú, médiá však už niekoľko mesiacov špekulujú, že je vyšetrovaný pre korupciu. Obvinených bolo už niekoľko jeho blízkych spojencov.
      Parlament ani prokuratúra správy zatiaľ nekomentovali. Chorvátsko po Sanaderovom odstúpení z postu premiéra v júli 2009 vystupňovalo boj proti korupcii v súlade s požiadavkami Bruselu. Záhreb dúfa, že prístupové rokovania s EÚ uzavrie na budúci rok.
      Sanader neočakávane odstúpil uprostred svojho druhého mandátu. Jeho vicepremiérka Jadranka Kosorová ho vystriedala vo funkcii na čele vlády i strany - Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ). Počas tohto roka sa Sanader pokúsil získať znova post predsedu HDZ, namiesto toho ho však vylúčili zo strany. Do parlamentu sa vrátil ako nezávislý poslanec.
      Súd už odsúdil dvoch členov jeho vlády a trestne stíha či vyšetruje desiatky ďalších bývalých štátnych úradníkov a podnikateľov.
      Chorvátske médiá naznačovali, že zatknutie expremiéra je na spadnutie, že prokuratúra čaká, iba kým bude mať v rukách dostatočné množstvo dôkazov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona