Chorvátsko chce zafixovať kurz kuny voči franku

NETKY.SK • 20 Január 2015, 10:08 • 2 min
Chorvátsko chce zafixovať kurz kuny voči franku

ZÁHREB - Chorvátska vláda chce zafixovať kurz švajčiarskeho franku voči kune na jeden rok, aby po minulotýždňovom prudkom posilnení švajčiarskej meny uľahčila situáciu obyvateľov, ktorí majú úvery vo frankoch.

slovakia

left justify in out

Keďže Chorváti majú zhruba 60 tis. úverov na nákupy domov denominovaných vo frankoch, vláda v pondelok uviedla, že sa bude snažiť zafixovať výmenný kurz na úrovni 6,39 kuny (HRK) za frank na jeden rok. Kurz by tak bol na úrovni pred prekvapujúcim rozhodnutím Švajčiarska upustiť od politiky, ktorá nedovoľovala franku príliš posilniť voči euru. Rozhodnutie chorvátskej vlády bude musieť schváliť parlament.

 

Hodnota chorvátskych úverov denominovaných vo švajčiarskych frankoch minulý týždeň stúpla o 4 mld. HRK na zhruba 27 mld. HRK. Podľa analytikov rozhodnutie vlády nespôsobí veľké problémy stabilite bankového systému. "Ešte len musíme počkať na to, či banky dostanú určité daňové stimuly, aby sa im vykompenzovali náklady tohto rozhodnutia. Bankový systém je však vo všeobecnosti dobre kapitalizovaný a dokáže zvládnuť tieto náklady," uviedol jeden z analytikov. 

 

Mnohí obyvatelia strednej Európy si vzali hypotekárne úvery vo švajčiarskych frankoch, aby profitovali z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Táto ich snaha však bola neúspešná, keď vypukla finančná kríza a hodnota franku poskočila. Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že predstavitelia Chorvátska a Poľska prejavili záujem o rozhodnutie Budapešti, ktorá v závere minulého roka konvertovala hypotéky v zahraničných menách na hypotéky vo forintoch. Obyvatelia Poľska mali v závere novembra minulého roka hypotekárne úvery denominované vo frankoch v hodnote zhruba 36 mld. USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies