Chorvátsko bude mať stredopravú vládu HDZ a Mosta s podporou národností

NETKY.SK • 7 Október 2016, 17:02 • 2 min
Chorvátsko bude mať stredopravú vládu HDZ a Mosta s podporou národností

ZÁHREB - Mesiac po predčasných parlamentných voľbách v Chorvátsku došlo v postjuhoslovanskej republike k dohode politických síl, ktorá umožní vytvorenie novej stredopravej vlády.

slovakia

left justify in out

Vytvoria ju víťaz volieb, konzervatívne Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ), ktoré získalo 61 z celkového počtu 151 poslaneckých mandátov, a proreformná strana Most, ktorá má v novom zákonodarnom zbore 13 kresiel.

Informovali o tom dnes v Záhrebe predstavitelia oboch subjektov.

 

Podľa ich slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA, môže budúca koalícia s podporou poslancov zastupujúcich národnostné menšiny rátať v parlamente s potrebnou väčšinou. Novým chorvátskym premiérom by sa mal stať nový líder HDZ, doterajší europoslanec strany Andrej Plenkovič (46). Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová, ktorá 28. septembra začala konzultácie s parlamentnými stranami o zostavení novej vlády, by mala Plenkoviča oficiálne poveriť zostavením vlády už v pondelok 10. októbra.

 

Menšia z koaličných strán nominuje šéfov štyroch rezortov, ako aj budúceho predsedu parlamentu. Predčasné voľby v Chorvátsku si vynútil rozpad koalície zloženej práve z HDZ a Mosta, ktorá začala vládnuť iba koncom januára. Medzi oboma stranami totiž vypukol spor okolo obvinení z korupcie, ktorým čelil bývalý šéf HDZ a vicepremiér Tomislav Karamarko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies