Chorvátsko, aj napriek menej výhodným podmienkám pri oprave vrtuľníkov, uprednostnilo Rusko pred Slovenskom

NETKY.SK • 12 September 2017, 15:51 • 2 min
Chorvátsko, aj napriek menej výhodným podmienkám pri oprave vrtuľníkov, uprednostnilo Rusko pred Slovenskom

BRATISLAVA - Chorvátske vrtuľníky Mi-171Š bude opravovať ruský opravárenský podnik za menej výhodných podmienok ako iní uchádzači, vrátane slovenského LOTN Trenčín.

slovakia

left justify in out

Na údajne netransparentný priebeh tendra na generálnu opravu vrtuľníkov upozorňuje v sérií článkov chorvátsky portál defender.hr.

 

Podľa defender.hr ruský opravárenský podnik v Čite uprednostnilo chorvátske ministerstvo obrany nielen pred LOTN Trenčín, ktorý má za sebou niekoľkoročnú spoluprácu pri opravách chorvátskych vrtuľníkov, ale aj pred ukrajinskou spoločnosťou Aviakon Konotop. Oboch vyradili z tendra.

 

„Iniciačná ponuka Ruska bola o 30 % väčšia ako u ostatných. To ale ministerstvo obrany priveľmi nezaujímalo. Nariadilo, že musí rokovať výlučne s Rusmi. Popritom slovenský závod je vyškrtnutý zo súťaže, hoci je známe, že momentálne vykonáva tie isté generálne opravy Mi-171 v spolupráci s výrobcom. Slovenský závod má potrebné certifikáty a je najbližšie k Chorvátsku“ napísal defender.hr, podľa ktorého sa kľúčové podmienky tendra postupne zmäkčovali, aby ich splnil ruský podnik.

 

„Prvá požiadavka tendra bola, aby boli motory po generálnej oprave v prevádzke aspoň osem rokov. Slováci a Ukrajinci dali lehotu desať rokov, kým Rusi na rozhovoroch oznámili, že oni môžu dať iba šesť rokov. Podmienky tendra sa potom zmenili a stačilo už len šesť rokov. Pritom sú poškodení aj Slováci aj Ukrajinci, pretože, ak by poznali túto požiadavku, aj ich ponúkaná cena by bola výrazne nižšia,“ konštatoval chorvátsky portál s tým, že sa menila aj lehota vykonania prác.

 

„Ministerstvo obrany prijalo ruskú lehotu 20 mesiacov, kým Ukrajinci ponúkali len 12 mesiacov. Kdekoľvek sa pozrieme, tender ani nebol a ponuky ostatných slúžili ako krytie pre dopredu prijaté rozhodnutie,“ tvrdí defender.hr.

 

Chorvátske ministerstvo obrany chce celkovo opraviť 10 vrtuľníkov Mi-171Š. Podľa portálu sú už od konca minulého roka viaceré z nich mimo prevádzky. „Najneuveriteľnejšia je však skutočnosť, že výberom ruského uchádzača sa bude financovať ruský obranný priemysel. Pritom Chorvátsko posiela vojakov na hranice s Ruskom a súčasne USA zvyšujú prostriedky na obranu východných členov Aliancie pred tým istým Ruskom," dodal defender.hr.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies