Chorvátská prezidentka začala rokovania o zostavení novej vlády

NETKY.SK • 28 September 2016, 18:44 • 2 min
Chorvátská prezidentka začala rokovania o zostavení novej vlády

ZÁHREB - Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová začala dnes konzultácie s parlamentnými stranami o zostavení novej vlády. Nie je však pravdepodobné, že by v dohľadnom čase nominovala niekoho na post premiéra, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predčasné parlamentné voľby v Chorvátsku z 11. septembra sa skončili pomerne tesným výsledkom a je teda možné, že sformovanie novej vlády potrvá aj niekoľko týždňov.

 

Víťazom volieb sa stalo konzervatívne Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ), ktoré získalo 61 z celkového počtu 151 poslaneckých mandátov a pravdepodobne povedie nadchádzajúcu vládnucu koalíciu. HDZ dnes začalo rokovať s reformistickou stranou Most, ktorá skončila na treťom mieste a získala 13 poslaneckých kresiel.

 

Predčasné voľby v Chorvátsku si vynútil rozpad koalície HDZ a Mostu, ktorá začala vládnuť iba koncom januára. Medzi oboma stranami totiž vypukol spor okolo obvinení z korupcie, ktorým čelil bývalý šéf HDZ a vicepremiér Tomislav Karamarko.

 

HDZ bude na zostavenie vlády potrebovať podporu viacerých poslancov, nielen zástupcov Mostu. Šanca, že sa tejto strane podarí vytvoriť koalíciu, je však pomerne veľká vďaka ôsmim poslancom zastupujúcim v parlamente národnostné menšiny. Ak by sa HDZ podarilo získať ich podporu a zároveň hlasy poslancov Mostu, malo by v parlamente väčšinu - 82 mandátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies