Chorvátska prezidentka vyzvala na rozpustenie parlamentu

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 16:08 • 2 min
Chorvátska prezidentka vyzvala na rozpustenie parlamentu

ZÁHREB - Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová vyzvala dnes parlament, aby sa rozpustil a otvoril tak cestu predčasným parlamentným voľbám.

slovakia

left justify in out

Výzva nasledovala po tom, ako padla vláda na čele s nestraníckym premiérom Tihomirom Oreškovičom, ktorému v predchádzajúci deň pri hlasovaní veľká väčšina poslancov vyjadrila nedôveru. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Grabarová-Kitarovičová predniesla prejav k národu. Predtým ešte absolvovala konzultácie so všetkými veľkými stranami s cieľom zistiť, či má niektorá v 151-člennom parlamente väčšinu na vytvorenie novej vlády.

 

Prezidentka uviedla, že žiadna strana jej nedala dôkaz, že má potrebnú podporu, a vyzvala predsedu parlamentu, aby "čo najskôr" zvolal zasadnutie zákonodarného zhromaždenia, na ktorom sa zbor rozpustí. Premiér Oreškovič a jeho vláda padli vo štvrtok po týždňoch politickej patovej situácie, ktorá zastavila tak veľmi potrebnú ekonomickú reformu v najnovšej členskej krajine Európskej únie. Chorvátsko vstúpilo do EÚ v roku 2013.

 

Vládne pravicové Chorvátske demokratické spoločenstvo (HZD) - ktoré v januári vynieslo Oreškoviča k moci, ale neskôr sa proti nemu obrátilo - vyhlásilo, že chce vytvoriť novú vládu s novým premiérom. Stranícky líder Tomislav Karamarko po konzultáciách s Grabarovou-Kitarovičovou povedal, že strana požiadala prezidentku o ďalší týždeň, pričom sa bude snažiť získať podporu.

"Chceme sa o to pokúsiť," uviedol Karamarko. "Ponúkame lepšiu a funkčnejšiu vládu, než bola predchádzajúca."

 

Opozičné strany však vyhlásili, že zozbierali v parlamente dostatok hlasov na jeho rozpustenie a na uskutočnenie predčasných volieb. Opozičná zákonodarkyňa Vesna Pusičová povedala, že voľby sa môžu konať v septembri, teda desať mesiacov po poslednom hlasovaní voličov. "Parlament sa zíde v pondelok (20. júna) a rozpustí sa," uviedla Pusičová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies