Chorvátska prezidentka si v Banskej Bystrici prevzala čestný titul, cítila sa ako doma

NETKY.SK • 10 December 2015, 15:20 • 2 min
Chorvátska prezidentka si v Banskej Bystrici prevzala čestný titul, cítila sa ako doma

BANSKÁ BYSTRICA – Prezidentka Chorvátskej republiky Kolinda Grabar-Kitarović počas oficiálnej návštevy nášho štátu dnes neobišla ani metropolu stredného Slovenska Banskú Bystricu. Hlavu krajiny, ktorá je Slovákom blízka najmä počas letných dovoleniek, symbolicky vítalo slnkom zaliate mesto, čo aj sama pripomenula. Bola to jej prvá návšteva v meste pod Urpínom. Na Univerzite Mateja Bela (UMB) si potom prevzala čestný titul doctor honoris causa.

slovakia

left justify in out

Chorvátsku prezidentku na pôde historickej Radnice privítal primátor Ján Nosko, s ktorým sa rozprávali o rozvoji vzťahov medzi Banskou Bystricou a jej partnerským chorvátskym mestom Zadar. Ako primátor zdôraznil, "vzťahy sú veľmi dobré najmä v oblasti cestovného ruchu a aj do budúcnosti majú potenciál ďalšieho rozvoja".

 

Na otázku TASR, ako dôverne pozná Slovensko a hlavne Banskú Bystricu, Kolinda Grabar-Kitarović odpovedala: "Slovensko som mala možnosť poznať aj v minulosti, ešte predtým, než som sa stala prezidentkou. Počas môjho predchádzajúceho pôsobenia, napríklad v NATO, som mala mladú spolupracovníčku, tajomníčku, ktorá bola Slovenka a ja som vďaka tomu, že som počúvala, ako rozpráva slovensky so svojimi priateľmi, veľa pochytila z vášho krásneho jazyka a videla som tú blízkosť. Toto je moja prvá návšteva Banskej Bystrice a som veľmi rada, že nám krásne svieti slnko, ktoré nám osvetlilo tento deň. Môžem povedať, že Banská Bystrica, to, čo som mala možnosť z nej vidieť, mi veľmi pripomína niektoré naše chorvátske mestá v kontinentálnej časti. Naozaj sa mi veľmi páči." Neskôr si na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady UMB a Vedeckej rady Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB prevzala čestný titul doctor honoris causa.

 

Ako vedenie univerzity pripomenulo, Kolinda Grabar-Kitarović je vysokokvalifikovanou odborníčkou v oblasti teórie a praxe medzinárodných vzťahov so zameraním na otázky bezpečnosti a globalizácie, ako aj na problematiku integrácie krajín južnej Európy do európskych a transatlantických štruktúr. Významne prispela k zvyšovaniu medzinárodnej prestíže a kredibility Chorvátska ako dôveryhodného a zodpovedného členského štátu EÚ a NATO a tiež k dlhodobému rozvoju úprimných, srdečných a priateľských vzťahov medzi Chorvátskou a Slovenskou republikou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies