BRATISLAVA - Chorvátska kuchyňa sa líši od oblasti k oblasti. Nájdete v nej rybu morskú aj sladkovodnú, rôzne spôsoby prípravy mäsa i zeleninových pochúťok, charakteristických pre stredozemnú kuchyňu.
Rovnako ako slovenská kuchyňa, aj tá chorvátska má svoje tradičné špeciality.
Medzi typické studené pokrmy patrí pršut. Ide o solené na vzduchu sušené bravčové stehno. Táto pochúťka sa podáva ako predjedlo spolu so syrom a olivami .
Ako typické hlavné jedlo sa podávajú ryby a plody mora alebo varená jahňacina. Delikatesou, ktorú by ste pri svojej návšteve nemali vynechať je „čierne rizoto“. Jeho hlavnou ingredienciou je sépia. Tradičnou pochúťkou Dalmácie je „pašticada“.
Ako špecialitu podávajú varené hľuzovky, ktoré vraj majú účinky afrodiziaka. Chutné je tiež jahňacie alebo teľacie mäso pečené tzv. „pekou“, mäso sa pripravuje v nádobe zakrytej železným poklopom, ktorá sa vloží priamo do pahreby.
V Chorvátskej kuchyni sú veľmi obľúbené aj múčniky predovšetkým palacinky, záviny, pečivo, vyprážané v oleji (fritule, kroštule) a najrôznejšie torty, zmrzlina, ovocné šaláty a poháre.
Najobľúbenejším nápojom v Chorvátksu je víno. Čo sa týka tvrdšieho alkoholu patrí tam miestna špecialita menom loza (pálenka z hrozna) a rakija, taktiež je známy bylinný likér travarica alebo višňový likér maraskino.
Ak sa do Chorvátska v blízkej dobe nechystáte, tak si ich jedlá pripravte doma pomocou naších receptov.
Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR
Foto: internet
Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk