Chorvátska delegácia a Žilinská samospráva podpísali memorandum o spolupráci

NETKY.SK • 18 November 2015, 13:06 • 2 min
Chorvátska delegácia a Žilinská samospráva podpísali memorandum o spolupráci

ŽILINA - Predseda Regionálnej obchodnej komory Rijeka za Primorsko-goranskú župu Vidoje Vujic a riaditeľ Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory – Regionálnej komory Žilina Ján Mišura podpísali Memorandum o spolupráci. V rámci svojho bohatého programu po najzaujímavejších turistických atrakciách v Žilinskom kraji navštívila chorvátska delegácia aj Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, kde ich privítala jeho riaditeľka Mária Jagnešáková.

slovakia

left justify in out

S Primorsko-goranskou župou, na čele ktorej stojí predseda Zlatko Komadin, spolupracuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) už osem rokov. Pri príležitosti spoločného stretnutia preto podpísali zástupcovia ŽSK a spomínanej župy Memorandum o spolupráci. "Druhý najrozvinutejší chorvátsky kraj, Primorsko-goranská župa, je naším partnerom osem rokov a za ten čas sme nadviazali veľmi blízky kontakt, zorganizovali viacero podujatí a rokovali aj o spoločnom využití eurofondov. Verím, že aj toto stretnutie bude prospešné pre našu ďalšiu spoluprácu a vzájomnú výmenu skúseností," povedal na pôde Žilinského kraja podpredseda ŽSK Jozef Štrba.

 

"Rozvoj Žilinskej župy je ovplyvnený i jej zahraničnými partnermi. Budúci rok máme v pláne zorganizovať obchodnú misiu do Rijeky, kde uskutočníme rokovania s vybranými firmami. Najsilnejšími odvetviami Žilinského kraja je hlavne strojárstvo, elektrotechnika, chemický priemysel či stavebníctvo a v týchto oblastiach si vieme veľmi dobre predstaviť našu budúcu spoluprácu," uviedol Ján Mišura.

 

Predseda spomínanej chorvátskej župy vyjadril presvedčenie o rozšírení turistických aktivít medzi oboma stranami. "Verím, že vzniká priestor pre nové možnosti v oblasti rozvoja cestovného ruchu a kultúry. Chorvátsko je pre Slovákov vyhľadávanou turistickou destináciou a myslím si, že naša krajina má čo ponúknuť aj obyvateľom Chorvátska," povedala riaditeľka Oravského múzea. Návštevou Oravského hradu boli členovia delegácie očarení. "V Rytierskej sále ich privítal palatín Juraj Turzo a predsedu Primorsko-goranskej župy pasoval do šľachtického stavu," povedal pre TASR manažér propagácie Oravského múzea Martin Farbák. Oravský hrad je aj v tomto roku najnavštevovanejšou expozíciou Oravského múzea P. O. Hviezdoslava. Len v letných mesiacoch si ho prišlo pozrieť takmer 100.000 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies