Chorváti zadržali Čecha Jedličku, ktorý založil štát Liberland

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 14:45 • 2 min
Chorváti zadržali Čecha Jedličku, ktorý založil štát Liberland

ZÁHREB – Chorvátske úrady prepustili v nedeľu Čecha Víta Jedličku, ktorého v sobotu zadržala tamojšia polícia pri pokuse vstúpiť na územie samozvaného štátu Liberland.

slovakia

left justify in out

Jedlička štát vyhlásil v polovici apríla na "území nikoho" medzi Srbskom a Chorvátskom. Informovala o tom Česká televízia s odvolaním sa na informácie denníka Večernji list. Čech a jeho tlmočník Sven Sambunjak podľa denníka chorvátskym policajtom v dedine Zmajevac pri Liberlande oznámili, že chcú prekročiť hranice z EÚ do samozvaného štátu. Po vstupe do Liberlandu Jedličku zadržali. Vo väzbe bol 18 hodín a prepustili ho na kauciu. „Oficiálnym dôvodom bolo, že sme prekročili hranicu medzi Liberlandom a Chorvátskom, čo sme ale neurobili,“ povedal po prepustení Jedlička, viac však nevysvetlil.

 

Chorvátsko v posledných dňoch sprísnilo kontrolu v okolí Liberlandu a nasadilo tam posilnené policajné hliadky, aby zabránilo pokusom preniknúť do tejto neobývanej oblasti. Prístup zo svojej strany hranice blokuje aj Srbsko. Jedlička tvrdí, že z Chorvátska do Liberlandu sa už pokúsili prejsť stovky ľudí, o občianstvo „nového štátu“ podľa neho požiadalo asi 300 000 ľudí. 

 

Slobodnú republiku Liberland založil Jedlička, ktorý je členom Strany slobodných občanov, 13. apríla na území o rozlohe asi sedem kilometrov štvorcových. Samozvaný štát leží v meandre Dunaja medzi Srbskom a Chorvátskom neďaleko srbského mesta Sombor. Jedlička tvrdí, že o územie nemala záujem ani jedna krajina. Liberland sa má stať daňovým rajom s princípom „ži a nechaj žiť“. Chorvátsko a Srbsko popierajú, že ide o územie nikoho a v skutočnosti si ho nárokujú oba štáty. Problémom je, že ide o časť hranice vymedzenej riekou Dunaj, ktorá však v tomto úseku zmenila tok. Podľa právnych expertov toto územie zostalo „juhoslovanským“, a keďže nástupcom Juhoslávie je Srbsko, malo by ísť o srbské územie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies