Chorváti potvrdili pozíciu čierneho koňa, neboja sa nikoho

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 11:24 • 2 min
Chorváti potvrdili pozíciu čierneho koňa, neboja sa nikoho

BORDEAUX - Futbaloví reprezentanti Chorvátska v utorok večer dokonalým spôsobom potvrdili, že sú čiernym koňom majstrovstiev Európy vo Francúzsku a treba s nimi vážne rátať.

slovakia

left justify in out

"Vatreni" zdolali v Bordeaux obhajcov trofeje zo Španielska 2:1 a stali sa víťazmi základnej D-skupiny so siedmimi bodmi. V osemfinále si zverenci Anteho Čačiča zahrajú v sobotu v Lens s tretím tímom zo skupín B, E alebo F, do úvahy teda prichádzajú aj Slováci. Španieli si znepríjemnili situáciu a na úvod vyraďovacej časti ich v repríze finále ME 2012 čakajú Taliani.

Lepšie do utorkového zápasu vstúpili hráči Španielska, keď Álvaro Morata v siedmej minúte otvoril skóre po peknej akcii Davida Silvu so Cescom Fábregasom. Španieli kontrolovali priebeh prvého polčasu až na chybu Davida de Geu a strelu od brvna do žrde v podaní Ivana Rakitiča. Chorváti sa pred prestávkou napokon dočkali vyrovnania, keď Ivan Perišič presným centrom z ľavej strany našiel Nikolu Kaliniča. Po zmene strán sa mohli Španieli dostať opäť do vedenia, ale to by musel Sergio Ramos lepšie zrealizovať pokutový kop. Trest prišiel tri minúty pred koncom, keď sa uvoľnil Perišič a k bližšej žrdi nedal šancu De Geovi.

Víťazstvo Chorvátov je o to prekvapujúcejšie, že Čačič urobil v zostave päť zmien a namiesto lídrov Luku Modriča a Maria Mandžukiča nasadil mladíkov ako Tin Jedvaj (20), Marko Rog (20) či Marko Pjaca (21). "Myslím si, že sme nedosiahli žiaden zázrak. Chorvátsko už predtým potvrdilo, že má dobrý tím a nebojí sa nikoho. Zdolali sme jedno z najlepších mužstiev na svete. Ďakujem fanúšikom, v poslednom týždni sme cítili ich energiu a hráči zo seba odovzdali všetko. V prvom polčase sme hrali trochu naivne, ale potom sme bojovali a na konci sme brali odmenu. Som presvedčený, že môžeme hrať s každým. Prvé miesto v skupine nám dodáva ešte viac sebavedomia,“ cituje portál vecernji.hr slová chorvátskeho trénera Čačiča, ktorý od príchodu na lavičku v septembri 2015 má bilanciu osem víťazstiev a dve remízy.

V utorok večer sa skončilo niekoľko španielskych sérií - "červená fúria" na ME inkasovala prvý raz po 735 minútach a prehrala prvýkrát od 20. júna 2004, keď na šampionáte v Portugalsku nestačila v základnej A-skupine na domáci národný tím 0:1 a nepostúpila do play-off. Od spomenutej prehry ťahali Španieli neuveriteľnú šnúru 13 víťazstiev a jedna remíza, vďaka čomu získali aj dva tituly kontinentálneho šampióna. V utorok večer im nebolo nič platné, že mali na konte 603 prihrávok oproti 245 chorvátskym. Španieli navyše na ME prehrali vôbec prvý zápas, v ktorom viedli.

"Prehra je nepríjemná, ale postúpili sme. Chorváti sú jedným z tímov, ktoré hrajú veľmi pekný futbal. Cesta do finále teraz nebude jednoduchá, ale nikdy neviete, kde na vás číha nebezpečenstvo. Zápas sme mali pod kontrolou, nehrali sme zle, každý niečím prispel. Poľavili sme však v koncentrácii, čo znamenalo druhý gól v našej sieti. Na hráčov ale nemám sťažnosti. Musíme sa dať dokopy po fyzickej aj psychickej stránke. V tíme máme skúsených hráčov, ktorí vedia, ako sa popasovať s takouto situáciou," cituje denník AS kouča Španielov Vicenteho del Bosqueho.

"Odohrali sme zvláštny zápas. V úvode sme dominovali, mali šance, išli do vedenia a potom sme súperovi dovolili vrátiť sa do duelu. Mohol som dať na 2:1, škoda. Ale taký je futbal. Na konci sa jeden z ich protiútokov skončil gólom v našej sieti. Vieme, že budeme čeliť ťažšiemu oponentovi, ako keby sme boli prví v skupine. Musíme sa sústrediť na ďalší zápas. Kto chce byť šampión, musí zdolať najlepších," dodal nešťastník zo 72. minúty Sergio Ramos.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies