Chorváti oslavovali postup na MS aj na fašistický spôsob

NETKY.SK • 20 November 2013, 13:58 • 2 min
Chorváti oslavovali postup na MS aj na fašistický spôsob

ZÁHREB - Vlastenecké vášne, ktoré prepukli medzi Chorvátmi po postupe na futbalové majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie, prerástli až do spontánneho návratu k nacistickej minulosti balkánskej krajiny.

slovakia

left justify in out

Fanúšikovia národného tímu v utorok oslavovali víťazstvo nad Islandom v odvete európskej baráže (2:0), pričom v Záhrebe zneli aj slogany z čias fašistického chorvátskeho štátu. To však vôbec neprekážalo obrancovi velebeného mužstva Josipovi Šimuničovi, ktorý si vzal mikrofón a oslovil dav výkrikom "Za vlasť!", na ktorý prišla automatická odpoveď: "Pripravení!" Heslo pochádza z čias druhej svetovej vojny, keď hitlerovské Nemecko podobne ako na Slovensku vytvorilo z Chorvátska satelitný štát so spriazneným "ustašovským" režimom, ktorý zaviedol antisemitské zákony a presadzoval genocídu proti Srbom a Rómom.

Šimunič sa narodil v Austrálii. Na svojom správaní nevidí nič zlé a tvrdí, že "niektorí ľudia by sa mali lepšie naučiť dejepis".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies