Chorváti odhlasovali v referende zákaz homosexuálnych manželstiev!

NETKY.SK • 1 December 2013, 23:50 • 2 min
Chorváti odhlasovali v referende zákaz homosexuálnych manželstiev!

ZÁHREB - Obyvatelia Chorvátska v dnešnom referende fakticky rozhodli o zákaze homosexuálnych manželstiev. Vyplýva to z predbežných výsledkov štátnej volebnej komisie po zrátaní hlasov z približne štvrtiny hlasovacích miestností.

slovakia

left justify in out

Skoro 65 percent zúčastnených voličov podporilo návrh, aby bola v chorvátskej ústave zakotvená definícia manželstva ako zväzku muža a ženy. Opačný názor vyjadrilo takmer 35 percent hlasujúcich.

Výsledok hlasovania je záväzný bez ohľadu na počet zúčastnených voličov. Tri hodiny pred uzavretím hlasovacích miestností účasť dosiahla len necelých 27 percent. 

Obyvatelia najnovšej členskej krajiny EÚ sa v referende mali vyjadriť k otázke: Súhlasíte s tým, že manželstvo je manželský zväzok medzi mužom a ženou? Voliči rozhodli o tom, že chorvátska ústava bude doplnená o túto definíciu, čo prakticky znamená zákaz homosexuálnych manželstiev.

Organizácie na ochranu ľudských práv vopred podali voči plebiscitu sťažnosť, keďže podľa nich referendová otázka bola v rozpore so základnými ľudskými právami. Občianske zoskupenie podporované katolíckou cirkvou vyzbieralo na podporu referenda okolo 750.000 podpisov, výrazne viac, než bolo potrebných na jeho usporiadanie.      

Konanie hlasovania podporila chorvátska opozícia a proti sa postavili strany súčasnej vládnej koalície. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona