Chorváti chcú presmerovávať migrantov naspäť k Maďarsku, to je pobúrené

NETKY.SK • 18 September 2015, 14:44 • 2 min
Chorváti chcú presmerovávať migrantov naspäť k Maďarsku, to je pobúrené

BUDAPEŠŤ - Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács dnes vyhlásil, že rozhodnutie Chorvátska presmerovávať migrantov vstupujúcich na chorvátske územie do Maďarska a Slovinska je "úplne neprijateľné".

slovakia

left justify in out

Kovács pre tlačovú agentúru AP povedal, že hoci Chorvátsko presne vedelo, čo ho čaká, jeho "zásobovací systém sa zrútil za jediný deň. Maďarsko to zvláda už deviaty mesiac po sebe". Chorvátsky premiér Zoran Milanovič dnes vyhlásil, že kapacity Chorvátska sú plné a úrady už nemôžu ďalej registrovať migrantov v súlade s predpismi Európskej únie.


Hovorca maďarskej vlády uviedol, že je "úplne neprijateľné, aby nejaká európska krajina nerešpektovala európske pravidlá len preto, že sa na to nepripravila". Kovács predpovedal, že to "na mnoho rokov zabrzdí" snahy Chorvátska začleniť sa do európskej schengenskej zóny, kde platí voľný pohyb osôb a cestovanie bez hraničných kontrol i pasov.


Chorvátsko čelí vlne vyše 13.000 migrantov, ktorí prišli do krajiny len za dva dni. V tejto situácii Milanovič informoval, že zvolal zasadnutie chorvátskej Národnej bezpečnostnej rady a že je čas riešiť problém inak. "Už nedokážeme týchto ľudí registrovať ani ubytovať," povedal premiér v Záhrebe. "Dostanú stravu, vodu a zdravotnícku pomoc a potom môžu ísť ďalej. Európska únia musí vedieť, že Chorvátsko sa nestane migračným 'hotspotom'. Máme srdce, ale máme aj hlavu," dodal Milanovič.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies