Chorváti chcú prekonať predchodcov z roku 1998, Angličania túžia využiť šancu, aká sa nemusí opakovať

NETKY.SK • 11 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Chorváti chcú prekonať predchodcov z roku 1998, Angličania túžia využiť šancu, aká sa nemusí opakovať

MOSKVA 10. júla (SITA) - V moskovských Lužnikách v stredu spoznáme druhého finalistu XXI. majstrovstiev sveta vo futbale v Rusku (14. júla - 15. júla). Bude ním úspešnejší z dua Chorvátsko - Anglicko. Zápas semifinálovej fázy sa začne o 20.00 h SELČ a z pozície hlavného rozhodcu ho povedie 41-ročný Turek Cüneyt Cakir. Utorňajšiu semifinálovú dvojičku utvorili Francúzi s Belgičanmi.

slovakia

left justify in out

"Albión" je známy tým, že na veľké turnaje zväčša prichádza ako s "bubnom na zajace", ale napokon sklamane odchádza "zadným východom". Stalo sa mu to na ME 2016 vo Francúzsku, kde v osemfinále nečakane podľahol Islandu (1:2), aj na MS 2014 v Brazílii, kde v konkurencii Kostariky, Uruguaja a Talianska získal jediný bod a nepostúpil zo skupiny. Tentoraz prišli Angličania do Ruska potichu a postupne sa prehrýzli až do semifinále, čo je najlepší výsledok mužstva z "kolísky futbalu" od MS 1990 v Taliansku, kde skončili štvrtí. Odvtedy bolo maximum "troch levov" štvrťfinále v rokoch 2002 a 2006. Niet divu, že na Britských ostrovoch stúpla eufória a tamojšie médiá už vidia mužstvo trénera Garetha Southgata ako nasledovníkov Geoffa Hursta, Bobbyho a Jacka Charltonovcov či Gordona Banksa z víťazných MS 1966.

"Chorvátsko bude po dvoch jedenástkových rozstreloch psychicky unavené," uviedol web denníka Daily Mail. "Anglicko sa nemá čoho báť, aj keď Modrič a spol. budú pre našich futbalistov úplne iný súper než tí, s ktorými hrali doteraz," dodáva Daily Star. "Môžeme vládnuť svetovému futbalu," napísal Mirror.

 

Sebavedomie sršalo aj z niekdajšieho anglického útočníka Alana Shearera, ktorý vo svojom stĺpčeku pre BBC Sport skonštatoval: "Chorváti sú znepokojení z našich štandardiek a rohových kopov. Nevidím dôvod, prečo by sme sa mali báť. Samozrejme, súper má skvelých technických hráčov ako Luka Modrič a Ivan Rakitič, ale tí vo štvrťfinálovom predĺžení proti Rusom pôsobili ako mŕtvoly. Musíme rešpektovať ich kvalitu, ale som si istý, že naši hráči sa Chorvátov nezľaknú."

Stopér John Stones dúfa, že Anglicko využije šancu, aká sa už nemusí opakovať. "Bude to hrdý okamih pre nás všetkých. Tešíme sa na stredajší zápas. Je to niečo, čo už nemusí prísť, preto sa budeme snažiť využiť príležitosť. Sme jeden zápas od finále, je to vzrušujúce, chceme túto šancu chytiť pevne oboma rukami," vyhlásil 24-ročný zadák Manchestru City pre web goal.com.

Ako referuje web 11v11.com, zo siedmich vzájomných stretnutí vyhrali Angličania v minulosti až štyri, no mementom pre nich aj po rokoch zostáva účinkovanie v kvalifikácii o postup na ME 2008. Chorváti vtedy vyhrali nad Angličanmi v obidvoch dueloch - 2:0 v domácom prostredí aj 3:2 vonku. Práve prehra v záverečnom zápase eliminácie vo Wembley zahatala "Albiónu" cestu na európsky šampionát v Rakúsku a Švajčiarsku, pre Chorvátov je to dodnes jedno z ich najkrajších víťazstiev. Pamätníkmi tohto súboja vo Wembley sú traja hráči "šachovnicového" tímu - Vedran Čorluka, Luka Modrič a Ivan Rakitič.

Balkánci by radi zopakovali nezabudnuteľné MS 1998 vo Francúzsku, kde mančaft trénera Miroslava Blaževiča s hráčmi ako Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Aljoša Asanovič či Dražen Ladič ukoristil historické bronzové medaily. V Rusku chcú tento úspech vylepšiť minimálne o jeden stupienok. Súčasný kormidelník "vatrenich" Zlatko Dalič dúfa, že najlepší strelec doterajšieho priebehu MS Harry Kane vyjde v stredajšom semifinále strelecky naprázdno a Chorváti budú oslavovať historický postup do finále. "Bude to veľmi ťažké, Kane je perfektný útočník, najlepší strelec aj hráč Anglicka, zažíva skvelé MS. Máme však hráčov, ktorí ho dokážu zastaviť. Dejan Lovren ho pozná z Premier League, v stopérskej dvojici s Domagojom Vidom hrá veľmi dobre. V predošlých dueloch sme zastavili Messiho a Eriksena, pokúsime sa o to isté aj v prípade Kana," poznamenal 51-ročný Dalič podľa webu denníka Sport-Express.

"Nemyslím si, že Anglicko bude ľahký súper, aj keď sa to tak možno niekomu zdá. Angličania majú mladé mužstvo s mnohými talentmi. Hrajú rýchlo a agresívne, majú mimoriadne nebezpečné štandardné situácie. V anglickom tíme nevidím žiadnu slabinu," doplnil rodák z Livna v Bosne a Hercegovine.

 

Chorváti po skvelých vystúpeniach a plnom bodovom zásahu v základnej skupine neskôr v osemfinále s Dánskom aj vo štvrťfinále s Ruskom uspeli až po strelách zo značky pokutového kopu. Podľa Daliča bude dôležité, aby balkánske mužstvo poriadne zregenerovalo. "Máme v nohách dva 120-minútové zápasy, takže sme dosť vyčerpaní. Musíme si dobre odpočinúť. Som si však istý, že na zápas proti Anglicku budeme mať dostatok energie, pretože sotva môže byť v tejto chvíli väčšia motivácia ako semifinále MS. Niektorí hráči hlásili po štvrťfinále menšie zdravotné problémy, ale veríme, že v Rusku zostaneme až do posledného zápasu turnaja. Nevidím dôvod, prečo by to malo byť prekvapenie, Chorvátsko má skvelých hráčov," zakončil Zlatko Dalič.

"V našom tíme sú mladí aj skúsení hráči, a to je dôvod, prečo sme takí dobrí. Naše šance proti Anglicku? Keďže je to semifinále, povedal by som, že je to 50 na 50. Rešpektujeme každého, ale nebojíme sa nikoho," vyhlásil podľa oficiálnej stránky Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) chorvátsky útočník Mario Mandžukič.

 

Kapitán Chorvátov Luka Modrič sa nechce uspokojiť s účasťou v semifinále. "Je fenomenálne, že sme sa prebojovali až sem, ale dúfam, že naša cesta ešte povedie ďalej. Bola by škoda, keby sme v Moskve nezostali až do nedele. Anglicko má výnimočných futbalistov, budeme musieť brániť lepšie ako naposledy proti Rusku," cituje Slobodna Dalmacija slová 32-ročného špílmachra Realu Madrid, ktorý v minulosti pôsobil v anglickom Tottenhame Hotspur (2008-2012).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies