Chorobnosť v tomto týždni výrazne stúpla

NETKY.SK • 16 Január 2015, 15:10 • 2 min
Chorobnosť v tomto týždni výrazne stúpla

BRATISLAVA - Ochorenia na chrípku za posledný týždeň výrazne stúpli, chorobnosť oproti minulému týždňu stúpla o 71,9 percenta.

slovakia

left justify in out

V 3. kalendárnom týždni bolo Úradu verejného zdravotníctva SR nahlásených 5 553 ochorení. Najviac chorých hlásia z Nitrianskeho kraja, najmenej ich bolo v Košickom a Bratislavskom kraji. Najviac chorých na chrípku bolo medzi deťmi vo veku do päť rokov. V tomto týždni pre chrípku zavreli jednu škôlku v Nitrianskom a dve v Prešovskom kraji, doma ostali aj školáci z jednej školy v Nitrianskom a z troch v Prešovskom kraji. Agentúru SITA o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

 

Chrípka a chrípke podobné ochorenia predstavujú 10,4 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení (ARO). Úradu verejného zdravotníctva SR bolo v tomto týždni nahlásených 53 480 akútnych respiračných ochorení. Oproti minulému týždňu chorobnosť na ARO narástla o 24,4 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najčastejšie choré boli aj v tomto týždni deti do päť rokov. Ochorenie malo komplikovaný priebeh u 1 388 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (594), zápaly pľúc (551) a zápaly stredného ucha (243). Ochorenie hlásilo 60 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 52 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najviac lekárov hlásilo ochorenia z Nitrianskeho kraja, najmenej z Bratislavského. 

 

V 3. kalendárnom týždni nebol hlásený žiadny prípad SARI. Od začiatku chrípkovej sezóny 2014/2015 bolo hlásených 13 prípadov SARI, ochorenie nespôsobilo žiadne úmrtia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona