Chorobnosť v Banskobystrickom kraji kopíruje minulý rok

NETKY.SK • 12 Október 2014, 15:14 • 2 min
Chorobnosť v Banskobystrickom kraji kopíruje minulý rok

BANSKÁ BYSTRICA - Súčasná chorobnosť v Banskobystrickom kraji kopíruje vlaňajší rok, tvrdí to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý každý týždeň zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj.

slovakia

left justify in out

"Kým uplynulý týždeň analýza hlásení detských i praktických lekárov ukázala výraznejší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), v tomto týždni sa trend vývoja chorobnosti mierne spomalil," informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.
      

"Výskyt ARO je nižší o 3,7 percenta a výskyt CHPO sa v medzitýždňovom porovnaní znížil o viac ako pätinu. V porovnaní s rovnakým obdobím uplynulého roka je zrejmé, že chorobnosť kopíruje takmer presne vlaňajší vývoj. Oproti minulému týždňu sa však takmer dvojnásobne zvýšil počet komplikácií z ARO," uviedla Tolnayová.
      

Podľa epidemiológov je za kolísavým vývojom chorobnosti viacero faktorov - od počtu hlásiacich lekárov až po počasie. Isté však je, že obdobie chrípky je už tu.
      

V tomto týždni RÚVZ evidoval 6027 chorých na ARO, čo je takmer 1709 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich údaje. CHPO sa vyskytli v 409 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 116 osôb na 100.000 obyvateľov.
      

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Rimavská Sobota, Revúca, Lučenec a Zvolen, na CHPO v okresoch Lučenec, Revúca, Zvolen a Žarnovica. Najvyššia chorobnosť je u ľudí vo veku od 20 do 59 rokov, naopak, najnižšia medzi seniormi.
      

Ako Tolnayová pripomenula, najlepšou cestou, ako sa chrípke vyhnúť, je očkovanie. Najvhodnejším obdobím je práve október a november.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies