Choreograf a tanečník Mário Radačovský bude mať 45 rokov

NETKY.SK • 28 September 2016, 11:44 • 2 min
Choreograf a tanečník Mário Radačovský bude mať 45 rokov

PARTIZÁNSKE/BRATISLAVA - Choreograf, tanečník a v súčasnosti umelecký šéf Baletu Národní divadlo Brno (NdB) Mário Radačovský bude mať vo štvrtok 29. septembra 45 rokov.

slovakia

left justify in out

Narodil sa v Partizánskom 29. septembra 1971. Študoval na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave, do Baletu Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave nastúpil v roku 1989. Po krátkom čase tu získal zmluvu ako sólista a stvárnil viacero hlavných postáv v klasických baletoch i súčasných dielach (Rómeo a Júlia, Carmen, Giselle, Dáma s kaméliami a ďalšie). Upozornil na seba výrazným talentom spájať brilantnú techniku s prirodzeným hereckým nadaním a mužným prejavom. Nesporným dôkazom jeho výnimočného talentu bolo aj víťazstvo Československej baletnej súťaže v kategórii A v roku 1990.

 

V roku 1992 dostal ponuku tancovať v Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána v holandskom Haagu, ktorého členom bol sedem rokov ako prvý Východoeurópan. Počas pôsobenia v tomto súbore mal možnosť spolupracovať s najvýznamnejšími svetovými choreografmi: Jiřím Kyliánom, Matsom Ekom, Nachom Duatom, Ohadom Naharinom, Wiliamom Forsythom, Édouardom Lockom, Hans van Manenom, Paulom Lightfootom, Johanom Ingerom, Paulom Ribeirom. Počas svojho pôsobenia v Nederlands Dans Theater vystupoval spolu s týmto súborom na javiskách Parížskej opery vo Francúzsku, Veľkého divadla v Moskve v Rusku, na amerických scénach v New Yorku, San Franciscu, v austrálskom Melbourne a mnohých ďalších.

 

Medzi ďalšie osobnosti tanečného a choreografického sveta, ktoré ovplyvnili Radačovského profesijný rast patria: Gideon Obarzanek, Itzik Galili, James Kudelka, John Alaine, Christopher Weeldon, Stein Celis, Fernand Nault, Libor Vaculík a mnohí iní.

 

V roku 1999 prijal ďalšiu ponuku zo zahraničia a stal sa hlavným sólistom (principal dancer) súboru Les Grand Ballets Canadiens v kanadskom Montreale. Obdiv a uznanie publika i odbornej kritiky si získal stvárnením hlavných postáv z baletov Giselle, Luskáčik, Labutie jazero, Poľná omša, Concerto Barocco, Piková dáma a ďalšie.

Je pravidelným účastníkom prestížnych baletných gala predstavení v Kanade Gala des étoiles v Montreale, Gala Stars v Toronte, v Maďarsku Gala Stars v Budapešti a v Českej republike Gala setkání v Prahe.

 

Do Baletu SND sa po prvý raz vrátil v roku 2000, aby sa predstavil v úlohe Alberta z baletu Giselle. V roku 2005 v Balete SND bol choreografom diela Zmena.

 

Do funkcie riaditeľa Baletu SND nastúpil 17. októbra 2006. V sezóne 2006/2007 priniesol do repertoáru Baletu SND dielo inšpirované menom a tvorbou amerického výtvarníka so slovenskými koreňmi Andyho Warhola. Medzi ďalšie choreografické diela Mária Radačovského patria: Passage a l'eau trouble, The Letter (2002), Valse, Inspiration (2003), Bolero (2004), Shadows and Lights (2005), Balansoire (2006), Stretnutie s labuťou, Soufflé des oiseaux (2007). V máji 2008 predstavil v spolupráci s Jiřím Kyliánom a Lukášom Timulákom tretí premiérový večer Baletu SND v sezóne 2007/2008, na ktorom uviedol svoju novú choreografiu s námetom korešpondujúcim so štyridsiatym výročím udalostí z roku 1968.

 

V apríli 2009 mala premiéru jeho choreografia Večera, ktorú uviedol súbor Magyar Balett Színház v Budapešti (Maďarsko). V tom istom roku pripravil dva tituly - tanečnú miniatúru Ulricht pre Národní divadlo Brno a druhý celovečerný balet v SND - Everest s hudbou Pavla Hammela.

Vtedajší generálny riaditeľ SND Ondrej Šoth ho z funkcie riaditeľa Baletu SND odvolal 21. mája 2010. V júni 2010 založil tanečný súbor Balet Bratislava, nezávislé tanečné teleso zamerané na neoklasický balet, ktorý viedol do jeho zrušenia v roku 2013. V apríli 2012 aj s jeho prispením vznikol Tanečný súbor divadla Nová scéna v Bratislave. Od divadelnej sezóny 2013 je umeleckým šéfom Baletu Národní divadlo Brno (NdB). V súčasnosti študuje na Hudobnej a tanečnej fakulte Akadémie muzických umení v Prahe choreografiu, kde už získal v roku 2015 bakalárský titul.

 

Väčšinu svojich choreografií vytvoril Radačovský za hranicami Slovenska: v Kanade v Jeune Ballet du Quebec Bolero (2006), v Spojených štátoch amerických (USA) v Grand Rapids Ballet Romeo a Julie (2011), Black and White (2012) a Beethoven (2015), v Diablo Ballet v San Francisku Compulsive (2013). Ďalšie choreografické diela uviedol v Česku: Osudové lásky v Balete NdB (2012) a Slovanský kvartet pre Pražský komorní balet (2014). V zahraničí ďalej pripravil premiéru Klavírneho koncertu Rihardse Dubry v Lotyšskom národnom balete v Rige (2014) a muzikál Maria de Buenos Aires (2010) pre Národnú operetu v Bukurešti v Rumunsku.

 

Mário Radačovský vo veku 27 rokov prekonal onkologické ochorenie. V roku 2008 založil v Bratislave tradíciu benefičných predstavení svetových baletných hviezd Balet Gala. Prvé ročníky boli zamerané na podporu zdravotníckych zariadení liečiacich toto ochorenie.

 

V septembri 2015 sa oženil s niekdajšou sólistkou Baletu SND Klaudiou Bittererovou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona