Chorľavý Gorbačov nepríde na summit laureátov Nobelových cien za mier

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:21 • 2 min
Chorľavý Gorbačov nepríde na summit laureátov Nobelových cien za mier

Chorľavý Gorbačov nepríde na summit laureátov Nobelových cien za mier

slovakia

left justify in out

Bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov odvolal účasť na plánovanom summite laureátov Nobelovej ceny za mier v Japonsku pre svoj nepriaznivý zdravotný stav. Informoval o tom dnes hovorca japonského summitu.
      Lekári 79-ročnému chorľavému Gorbačovovi odporučili, aby sa vzdal cestovania do zahraničia. Bližšie podrobnosti o jeho zdravotných problémoch nie sú známe.
      Gorbačov získal Nobelovu cenu za mier v roku 1990 za svoje zásluhy na ukončení studenej vojny. Každoročný svetový summit laureátov s tematikou nešírenia jadrových zbraní sa začne v piatok v japonskej Hirošime.
      Spolu s ďalšími štyrmi laureátmi Gorbačov formou listu vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu, aby sa zúčastnil na tohtoročnom summite v Japonsku a podporil tak svoju víziu na vytvorenie sveta bez jadrových zbraní.
      Obama, držiteľ Nobelovej ceny za mier za rok 2009, bude síce cez víkend v Japonsku na summite svetových lídrov, pozvanie na hirošimskú schôdzku ale odmietol.
      Medzi účastníkmi však nebude chýbať tibetský dalajláma, poľský exprezident Lech Walesa a bývalý juhoafrický líder Frederik de Klerk.
      Očakáva sa, že zo stretnutia vzídu výzvy na prepustenie väzneného čínskeho disidenta - tohtoročného laureáta mierovej ceny Liou Siao-poa - a mjanmarskej opozičnej líderky Aun Schan Su Ťij, dlhodobo zadržiavanej v domácom väzení.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona