Choma tvrdí, že nie je proti klubom, ani verejnosti v komisii

NETKY.SK • 5 Február 2015, 17:34 • 2 min
Choma tvrdí, že nie je proti klubom, ani verejnosti v komisii

ŽILINA - Primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD) tvrdí, že nie je ani proti klubom, ani proti verejnosti v komisii, pokiaľ sú zriadené a riadené v súlade so zákonom.

slovakia

left justify in out

Reaguje tak na slovnú prestrelku, ktorá sa medzi ním a mestskými poslancami za Sieť strhla po tom, čo nepodpísal uznesenia, ktoré navrhli a za pomoci nezávislých poslancov aj schválili práve poslanci za Sieť. Išlo o sprístupnenie rokovaní poradných komisií verejnosti, odvolanie všetkých konateľov v spoločnostiach s účasťou mesta a písomné zaviazanie sa k členstvu v mestskom poslaneckom klube.

 

„Deklarujem, že si ctím všetkých zvolených poslancov a vždy budem rešpektovať uznesenia schválené poslancami mestského zastupiteľstva. Ale právne oddelenie mesta vyhodnotilo niektoré uznesenia mestského zastupiteľstva z 26. januára ako uznesenia, ktoré nie sú v súlade s platnou legislatívou,“ píše Choma v otvorenom liste adresovanom mestským poslancom a dodáva, že im nevyčíta, že takéto uznesenia schválili i napriek tomu, že už na rokovaní upozorňoval na nesúlad so zákonom. „Je to vaše právo. Ale na druhej strane primátor a zamestnanci úradu majú povinnosť dohliadať, aby všetky konania prebiehali v súlade s platnou legislatívou. Naozaj v tom nehľadajte nič viac,“ reaguje primátor na obvinenia poslancov za Sieť, ktorí sú presvedčení, že Choma iba účelovo hľadá argumenty, prečo pozastaviť účinnosť prijatých uznesení. „Účasť verejnosti na komisiách, ani odborníci v mestských firmách, mu zrejme nie sú po vôli. Pre nás je to však nielen dôležité a správne, ale v roku 2015 úplne štandardné. Rok 1989 je dávno za nami a verejnosť má právo vedieť, ako sa narába s verejnými prostriedkami a majetkom mesta,“ uviedol predseda žilinskej Siete Martin Kapitulík. 

 

Poslanci za Sieť oslovili odborného asistenta Právnickej fakulty Univerzity Komenského Mateja Kačaljaka a požiadali ho o právne stanovisko. „Ten nám dal za pravdu a konštatuje, že primátorove obavy o nezákonnosť predmetných uznesení sú neopodstatnené. Ďalej uvádza, že argumenty primátora vo väčšine prípadov vyplývajú z nepochopenia princípu územnej samosprávy,“ dodal Kapitulík. Primátor Choma však upozorňuje, že nejde o stanovisko inštitúcie - Univerzity Komenského, ale o stanovisko pána Kačaljaka, ktorý na univerzite pracuje ako asistent na katedre obchodného, finančného a hospodárskeho práva, teda na katedre, ktorá nemá s oblasťou obecného zriadenia a správneho práva nič spoločné. „Okrem toho pán Matej Kačaljak je synom Mikuláša Kačaljaka, ktorý bol za primátorovania pána Ivana Harmana (SDKÚ-DS) konateľom v spoločnosti Žilina Invest, mimochodom bez akéhokoľvek výberového konania ,“ reagoval Choma na vyjadrenia Kapitulíka, ktorý predtým, ako vstúpil do strany Sieť, pôsobil ako aktívny člen SDKÚ-DS. Podľa právneho oddelenia mesta vyjadrenie právnika Mateja Kačaljaka vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci. „A najmä nesprávnej metodológie pri výklade práva či už konkrétne alebo v celkových súvislostiach, ako i z účelového výkladu zákona, čím sa dospelo k nesprávnym a neudržateľným záverom.“ Choma v tejto súvislosti ešte dodal, že požiada o stanovisko aj poslancov Národnej rady SR, ktorí sa problematikou verejnej správy zaoberajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona