Choma navrhuje vyvlastniť nevysporiadané pozemky pod existujúcimi cestami

NETKY.SK • 19 August 2013, 14:00 • 2 min
Choma navrhuje vyvlastniť nevysporiadané pozemky pod existujúcimi cestami

BRATISLAVA – Pozemky pod existujúcimi diaľnicami či cestami, kde nie je možné uzavrieť dohodu medzi štátom a majiteľom, sa budú môcť vo verejnom záujme vyvlastniť.

slovakia

left justify in out

A to najneskôr do konca roku 2020. V novele cestného zákona to navrhuje poslanec vládneho Smeru-SD a bývalý šéf Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Igor Choma. Právnu normu predložil na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR a jej účinnosť navrhuje od novembra tohto roku.

Cieľom návrhu je podľa poslanca zefektívniť a zjednodušiť majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov pod cestami. "To je vzhľadom na rozdrobenosť pozemkov na Slovensku veľmi zdĺhavé," odôvodnil zákonodarca. Štát ako vlastník diaľnice či cesty by tak mohol podať návrh na vyvlastnenie najneskôr do 31. decembra 2020.

Choma chce dať novelou zároveň možnosť poskytnúť ľuďom pri vyvlastnení náhradu za výkup domu, bytu alebo nebytovej budovy nie v trhovej, ale vo východiskovej hodnote. To znamená, vo výške znaleckého odhadu hodnoty, za ktorú by bolo možné danú stavbu v súčasnosti postaviť. "Trhová cena je v prípade starších budov oveľa nižšia ako východisková," pripomenul.

Vlastník takejto stavby preto podľa neho nie je ochotný odpredať nehnuteľnosť za takých podmienok, že za získanú sumu si nie je schopný postaviť alebo zabezpečiť stavbu v rovnakom štandarde. Po novom by majiteľ budovy mohol dostať náhradu aj vo výške východiskovej hodnoty, ak je táto vyššia ako náhrada za vyvlastnenie. Ale iba ak sa dohodnú pred začatím vyvlastňovania.

V prípade, že by majiteľ žiadal vyššiu náhradu za stavbu, môže sa obrátiť na súd, ale iba do jedného roka od rozhodnutia o vyvlastnení. Inak mu toto právo zanikne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies