Cholesterol upcháva cievy, jeho hladinu odhalí prevencia

NETKY.SK • 5 Október 2015, 09:20 • 2 min
Cholesterol upcháva cievy, jeho hladinu odhalí prevencia

BRATISLAVA - Najmenej jeden rizikový faktor vzniku srdcovo-cievnych ochorení má deväť z desiatich Slovákov. Za tri hlavné sa považujú vysoký tlak krvi, fajčenie a dyslipidémia, čiže vysoký cholesterol.

slovakia

left justify in out

Ako upozornil kardiológ a správca Slovenskej nadácie srdca Gabriel Kamenský, pacienti niekedy nemajú celkový cholesterol vysoký, problém však je, že majú veľmi málo tzv. dobrého cholesterolu.

 

Jediným prejavom zvýšeného cholesterolu je jeho zvýšená hladina v krvi. Následkom toho sa ukladá na steny ciev, čím vzniká ateroskleróza. Poruchu metabolizmu tukov možno odhaliť pomocou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára. "Keď sa dyslipidémia diagnostikuje, potom je už na lekárovi, či bude pacienta manažovať sám, alebo ho pošle k špecialistovi," priblížil Kamenský. Zlý metabolizmus tukov majú napríklad ľudia s cukrovkou, preto cholesterol kontrolujú i diabetológovia, na cholesterol si zvyknú posvietiť aj kardiológovia.

 

Hromadenie zlého cholesterolu v krvi nie je iba vecou stravovania. "To sme si mysleli v minulosti," skonštatoval Kamenský s tým, že príčinou je okrem životného štýlu aj vnútorné prostredie človeka a genetické predispozície. Napríklad pri familiárnej hypercholesterolémii ide o dedičné ochorenie charakteristické prítomnosťou veľmi vysokej hladiny cholesterolu v krvi. Pozmenený gén vtedy bráni pečeni správne odstraňovať cholesterol.

 

Veľmi vysoká hladina LDL cholesterolu, nazývaného tzv. "zlý" cholesterol, môže prispieť k upchatiu ciev a zvýšiť tak riziko vzniku srdcovocievnych ochorení v predčasnom veku. Jeho hladinu možno ovplyvniť stravovaním, v jedálničku by malo byť veľa ovocia a zeleniny. Bojovníkom so zlým cholesterolom je aj olivový olej, ktorého konzumáciu odporúča Kamenský denne. Dôležitý je aj pravidelný pohyb.

 

Pri potravinách sa nehovorí o dobrom a zlom cholesterole, toto rozdelenie sa používa iba pri jeho koncentrácii v krvi. V potravinách sa nachádza cholesterol ako látka. Negatívny vplyv na výskyt vysokého LDL cholesterolu v krvi majú najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú najmä v spomínaných živočíšnych tukoch. Nebezpečné pre zdravú krv sú i transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú LDL cholesterol a ešte k tomu znižujú podiel HDL cholesterolu. Nachádzajú sa najmä v stužených tukoch, margarínoch a jedlách z rýchleho občerstvenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies